Annons

Punkterad - men oskadd

Sagan fortsatte.
Men Gustav Larssons Tour de France kunde ha fått ett bryskt slut i går. I stället tuggar han vidare, upp i bergen på relativt formsvaga ben.
Sport • Publicerad 7 juli 2012

Intermezzot kom 2,5 mil före målet i Metz.

I en utförskörning, i 80 kilometer i timmen, blev det en masskrasch. Ännu en i en lång rad av incidenter på årets Tour. Gustav Larsson lyckades tvärbromsa i tid.

Annons

– Men jag fick punka, eftersom jag bromsade så pass hårt. Det hände alla som hann stanna, så det var kaos när vi skulle få på hjulen.

Bland de som gick i backen fanns Giro d'Italia-vinnaren Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda) och Larssons starke lagkamrat i Vacansoleil-DCM, Wout Poels. Enligt holländarens egen hemsida hade han ont i revbenen.

– Han verkar ha blivit ordentligt skadad, och ligger på sjukan nu, sa Gustav Larsson i går kväll.

Som själv nådde mål tio minuter efter täten. Sammanlagt är han 22 minuter bakom ledande Fabian Cancellara (Radioshack-Nissan). Men så handlade aldrig Touren om totalplaceringar för Gemlas bidrag. Det handlar om att assistera i laget – och kanske att slå till på en tempo-etapp. Fast efter sju dagars tävlande har de positiva beskeden uteblivit.

– Det känns som att det är en bit kvar till formen än så länge. Jag känner fortfarande att den inte har infunnit sig. Man kör omkring här och försöker hålla sig borta från vurpor.

Är du orolig för formen inför OS?

– Nej, nej.

Tempot på måndag?

– Eftersom jag fortfarande inte har superbra ben hoppas jag kunna genomföra ett hyfsat tempolopp. Men jag tror inte att jag kan vara bland de främsta.

Före måndagens fyra tempomil ska två bergigare etapper avverkas. De första i årets Tour. Ett första litet test för förhandsfavoriterna.

Annons

I eftermiddag, på den branta stigningen till La Planche Des Belles Filles, får spurtarna spela en biroll. En ovanlig roll för Peter Sagan (Liquigas-Cannondale). I skuggan av Girot gjorde han stor succé i Kalifornien i maj, med fem av sju möjliga etappsegrar. I Frankrike har cykelvärlden fått anledning att fortsätta prata om hans mäktiga spurter. Och om hans avancerade segergester. Ett ofog, tycker många. "Stoppa honom då," säger andra.

I Metz blev det en Hulken-gest, när Sagan åter varit först över mållinjen. Andre Greipel (Lotto-Belisol) hade vunnit de två föregående dagarna, men var chanslös, precis som Matthew Goss (Orica Greenedge).

– Det här är mer än jag hade väntat mig. Jag är också överraskad, sa Sagan enligt cyclingnews.com.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons