Annons

Queens vill ha nystart – drar sig ur basketettan

Växjö Queens drar sig ur basketettan. Styrelsen vill bygga från grunden och lägger nu fokus på en rejäl ungdomssatsning.
Sport • Publicerad 24 mars 2012
Mia Magnusson och Växjö Queens får inte spela vidare i basketettan nästa säsong. Klubben vill bygga upp verksamheten från grunden med en ungdomssatsning.
Mia Magnusson och Växjö Queens får inte spela vidare i basketettan nästa säsong. Klubben vill bygga upp verksamheten från grunden med en ungdomssatsning.Foto: Per-Erik Sandebäck

En mix av äldre rutinerade spelare och yngre lovande spelare har tagit Växjös basketstolthet Queens till en sjätteplats i årets division 1 södra. Det innebär trygg mark för fortsatt spel i serien, men trots det kommer laget att dra sig ur till nästa säsong.

– Med en trupp bestående av en grupp äldre spelare, där merparten har varit tveksamma till fortsatt satsning, och en yngre grupp, där flertalet aviserat studier på annan ort än Växjö, ser vi stora problem att kommande säsong spela högklassig basket i division 1, säger Tomas Arvidsson, ordförande i Växjö Queens.

Annons

För att kunna hålla sig kvar på den nuvarande nivån skulle laget behöva värva runt tio nya spelare till nästa säsong. Och det vill inte Växjö Queens.

– Vi måste bygga Queens från grunden med mer ungdomar och med målet att ta fram många fler egna produkter för morgondagens a-lag, säger Tomas Arvidsson.

Efter styrelsens beslut finns två vägar för laget kommande säsong. Antingen flyttas laget ner till division 2. Där finns också fler Smålandslag som försöker återbygga från grunden efter tidigare glansdagar, till exempel Huskvarnalaget Brahe. Men det kan också bli en säsong helt utan seniorlag för Växjö Queens.

– Avgörande för att vi ska spela i tvåan är om några av dagens a-lagsspelare kör vidare. Jag kommer inte att släppa upp våra ungdomar i division 2 utan då blir det en ungdomselitsatsning i stället, säger Tomas Arvidsson.

Parallellt med beslutet att dra sig ur basketettan har Växjö Queens också lagt fram en ny ungdomssatsning för att kunna ta sig tillbaka igen på sikt. Flickor födda mellan 1994 och 1997, samt de nuvarande a-lagsspelare som väljer att spela kvar, samlas i ett elitträningsprogram. Dagens huvudcoach Mattias Lundgren blir ansvarig. Han tycker att det är tråkigt att laget tvingas dra sig ur ettan.

–   Men nu gäller det att jobba fram ett bra fundament till en stabil barn- och ungdomsverksamhet där de som vill ska kunna få satsa på att kunna bli framtidens elitspelare. Det blir med andra ord en nystart på riktigt för Queens och jag ser det som en investering för framtiden.

Växjö Queens avslutar säsongen i eftermiddag med match mot Högsbo­ hemma i Araby Park Arena.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons