Annons

Räkna aldrig bort Frej Växjö

Fabian Åkerström vann mot Filip Szymanski.
Igen.
Därmed fullbordades Frej Växjös vändning, 0–2 till 3–2.
– Han har svårt för mitt material, sa Åkerström efter kvartsfinalsegern.
Sport • Publicerad 7 mars 2012
Fabian Åkerström jublar. Frej vann den första SM-kvartsfinalen mot Warta med 3-2. Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 

För tredje gången på en dryg månad hämtades ett underläge upp till seger.

Det hände borta mot Österlen.

Annons

Det hände också borta mot Spårvägen.

Och så hände det i går hemma i Futurum. Passande nog i den första SM-kvartsfinalen mot Warta.

Frej Växjö tog bara ett set under de två första matcherna. Andreas Törnkvist förlorade med 6–11, 6–11, 6–11 mot Wartas nye polack Filip Szymanski. Och därefter föll Fabian Åkerström mot Magnus Månsson med 9–11, 8–11, 11–9, 9–11.

Allt var över på mindre än en timme.

– Självklart var det tufft när man får den starten. De var lite hetare än oss i början, men vi visste att vi hade bra matcher kvar, sa Mårten Stenberg, tränare i Frej Växjö.

Det började med att Joachim Bachstätter övertygade mot kinesen Chang Hong Jiang och vann med 3–1 i set.

– Gäller att någon tar en match. Sedan får hela laget en nytändning, sa Andreas Törnkvist, som sedan skulle ta revansch för sin öppningsmatch.

Men han föll med 3–11 i första set mot Magnus Månsson. Därefter tog spelarna varsitt set innan Törnkvist hamnade i 2–6-underläge. Månsson var alltså fem bollar från seger till Warta.

Då vann "Törna" nio raka poäng och setet med 11–6. I skiljesetet blev det samma siffror.

– Jag kände mig rätt överkörd. Han spelade snabbt och det var svårt att hänga med. Men jag hängde i och slet till mig några poäng. Sedan hittade jag en liten plan som gick ut på att ta hans första attack och det gick bra.

Annons

2–2 i matcher.

Lagens tvåor skulle göra upp om vilket lag som skulle ha övertaget efter rond ett.

– Det var väldigt roligt att gå in när vi hade kommit från 0–2, sa Fabian Åkerström, som vid samtliga tre vändningar den senaste tiden varit den som fått avgöra.

Så blev det nu också.

Den lurige Filip Szymanski hade innan gårdagen bara hunnit spela två matcher (vunnit båda) i Warta, då han nyligen kom in i laget som ersättare för skadade Robert Nilsson. Han imponerade mot Andreas Törnkvist och agerade säkert.

Men Åkerström visste hur han skulle slås.

De hade nämligen mötts två gånger tidigare (på tävling för några år sedan) - och Åkerström vann båda.

– Det kändes väldigt tryggt att ha med sig det in till matchen. Han har svårt för mitt material. Jag har lite special på min backhand, där jag har en långnabb. Han fick svårt med skruven och till slut visste han inte vad han skulle göra.

Först plockade de varsitt set. Men sedan mosade Åkerström sin motståndare. Szymanski tog bara sju poäng på de två avslutande seten.

– Sista matchen är alltid roligast så jag fortsätter gärna med det. Men vi kan inte göra så här varje gång, att ligga under med 0–2.

Annons

Mårten Stenberg:

– Hur det än ser ut ger vi aldrig upp. Vi får väldigt mycket självförtroende av att vända igen. Och så klart positivt att alla tog varsin match.

Per Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons