Annons

Rally-vd vill sätta "medial press" på samebyar

Svenska rallyt i Umeå är hotat, tillstånd från markägare saknas vilket behövs senast på söndag.
Rally Swedens vd, Glenn Olsson, sätter press på samebyar kring Umeå att säga ja.
Motor • Publicerad 10 december 2021
Glenn Olsson. Arkivbild.
Glenn Olsson. Arkivbild.Foto: Micke Fransson/TT

Svenska rallyt har flyttat från Karlstad till Umeå för att hålla tävlingen i mer snösäkra områden.

Men om loppet ens kan bli av är osäkert. Det saknas fortfarande tillstånd från flera markägare för att köra på sträckorna där man vill hålla tävlingen.

Annons

I ett mejl till länsstyrelsen skriver Rally Swedens vd Glenn Olsson att man måste lösa situationen genom att sätta "medial press" på samebyar i trakterna kring Umeå, enligt P4 Värmland.

– Om det blir offentligt vilka som säger ja eller nej till vårt förslag så blir det en medial press på den parten. Det har vi undvikit hela resan fram till nu, säger Glenn Olsson.

Han menar att pressen från Internationella bilsportförbundet gör att man måste ta till metoden.

Senast på söndag behöver Rally Sweden tillstånd, annars blir inte tävlingen av.

– Vi har den här veckan på oss, säger Glenn Olsson.

Samernas riksförbund har tidigare sagt att ett vinterrally utanför Umeå är en dålig idé. Dessutom är man kritisk till hur man fått informationen.

– Vi fick ett första möte i maj, juni och det var bara ett informationsmöte. De riktiga diskussionerna kom igång först i augusti, sade Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund till SVT Västerbotten på onsdagen.

– Det är vägar som ska plogas och man testkör. Sen flyttar man inte bara renarna från ett område till ett annat, det styrs mycket av väder och vind vilka områden man nyttjar, säger Jenny Wik Karlsson.

Svenska rallyt ska arrangeras 24–27 februari.

Rättelse: I en tidigare version förekom fel uppgift om var Glenn Olsson skickat ett mejl. Rätt är att Glenn Olsson skickade mejl till länsstyrelsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons