Annons

Rangers sänkte mästarna: "Inget är avgjort"

New York Rangers tog hem det första semifinalmötet mot regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay. Och det med besked. 6–2 fick hemmapubliken på Madison Square Garden glädjas åt.
Ishockey • Publicerad 2 juni 2022
Artemij Panarin gratuleras för sitt mål mot Tampa Bay.
Artemij Panarin gratuleras för sitt mål mot Tampa Bay.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

De tvåfaldigt regerande mästarna i Tampa Bay var nästan lite ringrostiga på isen i New York. Men så hade laget också över en veckas vila efter det att Florida slagits ut med 4–0 i matcher i kvartsfinalrundan.

Rangers däremot, vars kvartsfinalserie mot Carolina gick till match sju, hade ångan uppe trots spel så sent som två dagar tidigare.

Annons

Det var en jämn match halvvägs igenom. Men 2–2 i mitten av andra perioden blev till 4–2 före sista periodvilan.

Och i tredje sattes de sista spikarna i Tampa Bay-kistan genom ytterligare två mål, av Artemij Panarin och slutligen Mika Zibanejad.

– Vi gjorde det vi skulle och höll oss till vårt spel, säger Zibanejad till Aftonbladet.

– Det är enda sättet vi kan slå ett lag som Tampa, att spela på det sätt som tagit oss hit.

Som Gretzky

Zibanejad, som även noteras för en assist, har nu plockat poäng i sex matcher i rad –fem mål och fem assist. Och han är den förste Rangers-spelare att nå 20 poäng i slutspel sedan Wayne Gretzky 1997.

– Det är inget jag tänker på just nu. När jag avslutat karriären kan jag säkert uppskatta det på ett annat sätt, men för närvarande är det enda som betyder något att vi vinner, säger svensken.

– Vi har bara spelat en match, inget är avgjort. Vi måste ladda om och spela lika bra igen om ett par dygn.

Zibanejad hyllas av tränaren Gerard Gallant.

– Mika är outstanding, han har varit vår ledare hela säsongen och gör ett fantastiskt jobb både i powerplay och i numerära underlägen, säger Gallant.

Lossnat för Chytil

En som det verkligen har lossnat för i slutspelet är Rangers Filip Chytil. Under 67 matcher i grundserien gjorde han åtta mål. Hittills i slutspelet har han gjort sju på 15 spelade matcher – varav två i natt mot Tampa Bay.

Annons

Utöver Zibanejad och Chytil var det fyra New York-spelare som gjorde två poäng mot Tampa Bay. Panarin och Frank Vatrano gjorde ett mål och en assist var och Alexis Lafrenière och Adam Fox båda noteras för två assist var.

Inför semiserien har det talats om målvaktsmötet då båda lagen har några av ligans bästa i sina burar – Rangers Igor Sjestiorkin mot Tampas Andrej Vasilevskij.

Nattens möte tog Sjestiorkin hem med räddade 37 skott. Vasilevskij gjorde 28 räddningar.

Fakta: Semifinalerna i Stanley Cup

Colorado–Edmonton: 1–0 i matcher. Nästa match spelas natten mot fredag.

Tampa Bay–NY Rangers: 0–1. Nästa match spelas natten mot lördag.

Slutspelet spelas i bäst av sju matcher.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons