Annons

Raymond ser ut att missa OS: "Ganska svårt"

Stjärnskottet Lucas Raymonds möjlighet att få spela OS är liten.
Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom tror att chanserna är små att få lägga till nya NHL-namn i bruttotruppen.
Ishockey • Publicerad 6 december 2021
Lucas Raymond. Arkivbild.
Lucas Raymond. Arkivbild.Foto: Nam Y. Huh/AP/TT

På måndagsmorgonen kom beskedet att stjärnmålvakten Robin Lehner, Vegas, väljer att tacka nej till OS av hälsoskäl.

Sedan tidigare är det också frågetecken kring Detroits succésvensk Lucas Raymond, 19 år, som tagit NHL med storm i inledningen av sin debutsäsong och öst in 10 mål och 22 poäng på 25 matcher.

Annons

Aftonbladet har tidigare avslöjat att Raymond inte finns med i den bruttotrupp på 50 utespelare och 5 målvakter som förbundskaptenen Johan Garpenlöv var tvungen att ta ut innan NHL-säsongen hade startat.

TT har också uppgiften att Raymond inte finns med i den truppen.

"Inte alldeles enkelt"

Svenska ishockeyförbundet har för en tid sedan kontaktat Internationella ishockeyförbundet för att få dispens att lägga till spelare i bruttotruppen. Något definitivt besked har svenska förbundet inte fått, men Olof Östblom är inte optimistisk.

– Signalerna är att det inte är alldeles enkelt, säger han.

När ett definitivt besked kommer vet han inte.

– Jag hade kontakt senast i slutet av förra veckan med IIHF, men jag har inte fått något datum. Vi får fortsätta ha kontakt med dem.

TT: Kan du bekräfta att det är Lucas Raymond det gäller?

– Vi har ställt en fråga generellt, så vi har inte ställt en fråga konkret om någon spelare. Vi har ställt frågan vilka möjligheter det finns att utöka bruttotruppen både vad gäller spelare i Nordamerika och i Europa, säger Östblom.

"En bra spelare kortare"

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv vill inte kommentera Lucas Raymond utan ville strikt prata om de namn han på måndagen presenterade till Channel One Cup i Moskva i december.

Däremot pratade han om Robin Lehners återbud:

Annons

– Han är en bra målvakt och vi blir en bra spelare kortare, samtidigt har vi andra bra målvakter. Jacob Markström går som tåget, Linus Ullmark håller på att hitta sitt spel och vi har massor av bra målvakter här i Europa. Så målvakterna finns där, säger Garpenlöv.

Markström, Calgarymålvakten, och Ullmark, Boston, ser i nuläget ut att vara favoriter till två av tre målvaktsplatser. Lars Johansson, veteranen som storspelat i SKA S:t Petersburg, är i nuläget den hetaste kandidaten från Europa.

NHL kan ända fram till den 10 januari hoppa av OS ifall pandemiläget i Nordamerika förvärras med uppskjutna matcher som följd. I så fall kommer OS-turneringen precis som 2018 bestå av Europabaserade spelare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons