Annons

Reinfeldt efter EM-missen: "Kan ha spelat stor roll"

Sverige gick, tillsammans med Danmark, Finland och Norge, miste om chansen att arrangera fotbolls-EM 2025 tillsammans.
I stället kommer mästerskapet att spelas i Schweiz.
– Jag tror kraven på anläggningarna kan ha spelat stor roll, säger SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt.
Fotboll • Publicerad 4 april 2023
Fredrik Reinfeldt hade hoppats på EM i Norden. Arkivbild.
Fredrik Reinfeldt hade hoppats på EM i Norden. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Magdalena Eriksson är besviken över EM-missen.
Magdalena Eriksson är besviken över EM-missen.Foto: Johan Nilsson/TT
Även förbundskaptenen Peter Gerhardsson tycker att det "var tråkigt" att Norden inte fick värdskapet.
Även förbundskaptenen Peter Gerhardsson tycker att det "var tråkigt" att Norden inte fick värdskapet.Foto: Johan Nilsson/TT

Omröstningen om värdskapet till det kommande EM-slutspelet slutade i besvikelse för det nordiska budet – av många bedömt som storfavorit.

I sista omröstningsrundan av tre stannade man på fyra röster, medan Schweiz samlade ihop nio. Frankrike och Polen försvann under tidigare rundor.

Lyfter huvudstadsarenorna

Annons

Svenska fotbollförbundets (SvFF) nye ordförande Fredrik Reinfeldt hade hoppats se ett Europamästerskap i Sverige.

– Det är många som har arbetat länge med detta för att det skulle sluta på ett annat sätt. Detta signalerar en helt ny förutsättning för damfotbollen. Nu hade vi fyra högkvalitativa bud och tidigare var det ingen som ville arrangera, säger han på en presskonferens.

– Vi såg hur mycket EM i England gjorde för damfotbollen i landet. Får man arrangera ett mästerskap kan det lyfta intresset till en ny nivå.

Reinfeldt pekar på bristen på moderna, större arenor i Norden, med Stockholmsarenorna Friends och Tele2 som undantag, som en möjlig anledning till EM-missen.

– Damfotbollen växer snabbt och publikintresset ökar hela tiden. Har vi tillräcklig kapacitet för att arrangera dessa mästerskap? Jag tror att anläggningskraven kan ha spelat stor roll.

"Kan ha varit utslagsgivande"

En annan förklaring kan vara att samtliga nordiska länder redan har stått värd för EM tidigare, med det senaste i Sverige 2013.

– Det har nämnts att Schweiz inte arrangerat innan och det är möjligt att det kan ha varit utslagsgivande, säger Fredrik Reinfeldt.

När det kan bli aktuellt med en ny, svensk mästerskapsansökan vill han inte avslöja.

– Det vill jag inte spekulera i. Kanske är det så att vi i Norden måste gå ihop för att klara kraven även i framtiden. Det kan bli nya satsningar men det får vi återkomma till senare.

Besviket i landslaget

Chelsea- och landslagsstjärnan Magdalena Eriksson var missnöjd över beskedet.

Annons

– Det känns jättetråkigt. Jag blev faktiskt väldigt besviken. Jag hade höga förhoppningar in i det sista. Vi ser fortfarande fram emot EM men det hade varit ännu häftigare att spela i Norden, säger hon till TT.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson håller med:

– Det var ju tråkigt när beskedet kom. Framför allt för den svenska publiken som inte får möjligheten att uppleva det på nära håll. Sportsligt hade vi haft en liten fördel om det hade gått i Sverige.

Fakta: EM 2025

När: Juni–juli 2025

Var: Schweiz

Spelorter: Basel, Bern, Genève, Luzern, Sion, St Gallen, Thun, Zürich.

Övrigt: Schweiz är kvalificerat i egenskap av värdnation. Ryssland är uteslutet efter invasionen av Ukraina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons