Annons

Rekord-Fanny förvånad fyra

Fanny Roos gjorde sitt livs tävling, slutade fyra i kulfinalen på IEM och tangerade det svenska inomhusrekordet på 18,13.
belgrad • Publicerad 3 mars 2017
Fanny Roos vräker iväg kulan hela 18 meter och 13 centimeter under EM-finalen i Belgrad. Det gav henne en fjärdeplats. Foto: Thomas Windestam DECA Text&Bild
Fanny Roos vräker iväg kulan hela 18 meter och 13 centimeter under EM-finalen i Belgrad. Det gav henne en fjärdeplats. Foto: Thomas Windestam DECA Text&Bild

Den 18 januari 2008 i tyska Nordhausen stötte Helena Engman 18,13. Den noteringen har varit svenskt inomhusrekord i damkula sedan dess, men i kväll tangerades alltså rekordnoteringen av Fanny Roos.

– Rekordstöten var en bra träff, absolut, men jag trodde inte att den skulle vara så lång som den var.

Annons

Hade du på känn att det skulle bli svenskt rekord i dag?

– Nja, faktiskt inte. Men det kändes väldigt bra och det var skönt att få ut det.

Hur mycket tänkte du på att du var med i medaljkampen?

– Inte så mycket. Jag försökte göra min egen tävling.

22-åringen från Ekenäs utanför Ryssby, men tävlande för Växjöklubben Athletics 24Seven, har tagit sig upp på en helt ny nivå den här inomhussäsongen.

För en dryg vecka sedan hade Fanny ett "pers" på 17,20. Det förbättrade hon till 17,88 på SM förra helgen och nu alltså till 18,13.

Sedan i höstas tränas Roos av Vésteinn Hafsteinsson - och han tippade att Roos skulle stöta över 18 meter i gårdagens final.

– Jag har jobbat hårt med tekniken och nu sitter den bra. Mycket hänger på att få med sig farten och den detaljen har jag förbättrat, säger Fanny apropå samarbetet med Hafsteinsson.

Sammanlagt under kval och final gjorde Fanny Roos nio stötar i går. De mätte:

17,44 - 17,69 - 17,76 - 17,54 - 17,88 - 18,13 - 17,57 - 17,71 - 17,73.

Annons

En fantastiskt imponerande jämnhet - med en riktig fullträff i finalens tredje stöt.

- Fanny gjorde allt rätt. Jag är jättenöjd med hennes insats, sa Hafsteinsson.

Roos var alltså och nosade på ett sensationellt brons. Bara 19 respektive 23 centimeter bakom trean Julia Leantsiuk och tvåan Radoslava Mavrodieva.

Leantsiuk hade till exempel baara en stöt som var längre än Roos 18,13.

Suveräna ungerskan Anita Márton stötte 19,28 och tog guld.

Fanny klubbkamrat Alexander Brorsson hade behövt "persa" för att nå finalen på 60 meter häck.

Det lyckades han inte med. Brorsson blev fyra i en av tre semifinaler med tiden 7,78. Växjölöparens personliga rekord (från SM förra helgen) är 7,72 och siste man på tid till final i går sprang på 7,65.

– Eftersom mitt mål var att gå till final är jag inte helt nöjd. Starten brukar vara min styrka men i dag var den inte perfekt. Jag brukar normalt ligga på som i en sprintstart, men nu reste jag mig upp redan efter ett par steg och jag fick jobba mig in i loppet som blev lite knackigt, sa Brorsson.

Efter en hel mängd tjuvstarter i de tidigare försöksloppen verkade en viss osäkerhet sprida sig bland de aktiva, men inte hos Brorsson.

– Det störde mig inte. Jag hade bra uppladdning och bra uppvärmning. Jag har bara mig själv att skylla. sa Alexander.

Annons

Han fortsatte:

– Jag gör ett lopp där jag inte får till det och ändå blir det en så bra tid. Så min lägstanivå är högre i dag. Samtidigt är jag ju inte här för att springa med en bra lägstanivå. Jag ville gå till final.

– Jag hade tänkt försöka springa på 95 procent och bara flyta igenom loppet. Gör jag det då brukar det gå bäst. Men det är en konst att klara av det, funderade Alexander.

Lördag kväll är det dags för länets tredje friidrottare på inomhus-EM att visa upp sig - Angelica Bengtsson i stav.

Hennes enda stavtävling denna vinter slutade med SM-guld och 4,60 (tangerat mästerskapsrekord).

Stavfenomenet från Boaryd har ett brons att försvara från inne-EM i Prag 2015.

Alexander Brorsson (till vänster) sprang 60 meter häck på 7,78. Det räckte inte till final.
Alexander Brorsson (till vänster) sprang 60 meter häck på 7,78. Det räckte inte till final.
Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons