Annons

Rekorddagen kan bli tradition

Rekordbonusen behövde inte betalas ut på Tingsrydtravet.
Men rekordpengarna kan sättas på spel igen.
- Jag hoppas att vi kan permanenta den här dagen, säger sportchefen Mats Ahlkvist.
Sport • Publicerad 19 juni 2006
Erik Adielsson och Improve Ås kontrollerade rekordloppet, men Adielsson kunde tidigt konstatera att det inte skulle bli något rekordlopp. Foto: PER SANDEBÄCK
Erik Adielsson och Improve Ås kontrollerade rekordloppet, men Adielsson kunde tidigt konstatera att det inte skulle bli något rekordlopp. Foto: PER SANDEBÄCKFoto: 

1.11.3 blev segertiden för Improve Ås med Erik Adielsson vid tömmarna i loppet som kallades världsrekordförsök. Det var förstås långt från världsrekordet på 1.08.6, men också en bit från att underskriva 1.10.0 som hade gett 125 000 kronor i segerbonus.

I de fem tidigare loppen hade fyra av segrarna slagit rekord. Eftersom flera av hästarna i rekordfältet hade gjort strax under eller över 1.11, fanns chansen att komma under 1.10. Öppningen var snabb med 1.07 på första 400 meterna. Men när tredjehandsfavoriten Robinson Starlight med Thomas Uhrberg hade kommit till ledningen, tog han det lugnt i motvinden på bortre långsidan.

Annons

Körde för segern Då avancerade Erik Adieisson fram med Improve Ås, kopplade greppet och var ohotad över upploppet.

- Du lägger i första hand upp det för att vinna loppet. Sedan beror det på hur det blir kört. Efter de första 400 gick det långsamt, då var det kört med tiden, säger Erik Adielsson.

Han hade en lyckosam dag med två segrar, två andraplatser och en tredjeplats på sju starter.

- Det gick ruggigt bra för mig. Jag tror att jag har kört in en kvarts miljon kronor. Jag är jättenöjd.

Inte konstigt att Adielsson hyllar banan i Tingsryd. Han gillar att det är en milebana. Han tycker att underlaget är bra. Och det brukar vara mycket folk på plats när Sveriges kanske hetaste travkusk är på besök.

- Det kommer att gå väldigt fort här med rätt hästar, spår Erik Adielsson.

Sportchefen Mats Ahlkvist medger att det var lite överdrivet att kalla huvudloppet för världsrekordförsök.

- Om man ska slå världsrekord behövs världens bästa hästar. Vi kanske skulle kallat det för rekordförsök.

Inget är bestämt, men Ahlkvist hoppas att en rekorddag ska bli en återkommande årlig höjdpunkt på Tingsrydtravet.

- De flesta segrarna i dag har slagit rekord. Det är viktigt att Tingsryd profilerar sig som en rekordbana, anser Ahlkvist.

Annons

"Jättefina tävlingar" I övrigt tror han att Tingsrydtravet de närmaste åren får inrikta sig på att ha tävlingsdagar av mer familjär karaktär med små prispengar.

Rekorddagen lockade 3 500 personer till travbanan. Inte riktigt så många som Sven-Olof Rungegård i travsällskapets styrelse hoppats, men inte långt ifrån.

- Man måste sikta högt. 3 500 tycker vi är helt okej. Vi tycker att det har varit jättefina tävlingar. Synd bara att det inte gick fortare i rekordloppet, säger Sven-Olof Rungegård.

Johan Persson

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons