Annons

RFSL-ordförande tagen av rysk polis

Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, togs in av rysk polis i samband med en manifestation på Röda torget i Moskva på OS invigningsdag.
Sport • Publicerad 7 februari 2014

Förutom Westerlund omhändertogs även en annan svenska och ett tiotal ryska aktivister vid 17-tiden på fredagen svensk tid.

Lite senare släpptes svenskarna, men de ryska aktivisterna sitter fortfarande i förvar, berättar Westerlund för TT.

Annons

– De ryska aktivisterna ställde sig på torget och vecklade ut en regnbågsfana, sedan började de sjunga ryska nationalsången. De hann sjunga i max fem sekunder, sedan grep de oss, säger hon.

Manifestationen var tänkt som en fortsättning på den virala Youtube-videon "Live and let love", där 2 000 personer sjöng nationalsången på Stockholms stadion, berättar Ulrika Westerlund. Hon beskriver poliserna som aggressiva, men inte brutala.

– Jag hade kanske inte trott att det skulle bli ett ingripande. Jag trodde nästan att myndigheterna skulle ligga lite lågt nu. Men det här visar ju att den ryska retoriken, att det handlar om att skydda minderåriga, bara är struntprat, säger Westerlund.

Hennes pass blev omhändertaget vid gripandet, men hon har nu återfått det.

Även i S:t Petersburg slog polisen till mot en manifestation och fyra aktivister greps, rapporterar CBS news.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons