Annons
Bremen (SMP) Blir det tidernas huligankravaller i Dortmund i kväll?
Tore Brännberg, filosofie doktor i socialpsykologi, tror inte det.
- Det farligaste är den stora massan, säger han.
Sport • Publicerad 14 juni 2006
Redan i går hade polisen vetskap om att polska huliganer fanns i Dortmund och var därför vaksamma och kontrollerade personuppgifter.Foto: 

Brännberg har skrivit flera avhandlingar om supporterkultur och räknas som en av landets främsta experter i ämnet.

Han beskriver huliganismen som "lurig" och svår att förutsäga. Men han tror inte att Tyskland-Polen, en av VM:s högriskmatcher, kommer att urarta.

Annons

- Jag har svårt att tro det. Både de tyska och de polska huliganerna tillhör högerextrema grupper. Man bråkar inte med den som står på samma sida. De verkligt sociala kittlingarna uppstår mellan exempelvis protestanter-katoliker, mellan Katalonien-Madrid, mellan syd- och norditalien och mellan London och Midlands.

Tore Brännberg konstaterar att begreppet huliganism är svårdefinierat. Att kategorisera det på bara ett sätt är ungefär som att bara säga "möbler" istället för "bord, stolar, soffa och bokhylla".

Vilka hotbilder finns inför en högriskmatch?

Enligt Tore Brännberg följande:

3 Resultatorienteringen. Supportrar blir så frustrerade över en förlust att de i vredesmod går bärsärkagång.

3 Reviret. Supportrar har "sin" del av läktaren, som man till varje pris ska försvara.

3 Uppblossningen. När den stora massan behandlas illa av till exempel myndigheter och andra säkerhetsansvariga. Frustration uppstår.

3 Den organiserade kulturen. Smågrupper (exempelvis huliganfirmor) bestämmer möte och klår upp varandra.

3 Psykopaten. Minns ni Terror-Tommy som kutade in på Stockholms stadion och riktade en hoppspark mot domaren Anders Frisk? Han tillhör denna kategori.

Unitedfans hatar människor Uppblossningen är den hotbild Tore Brännberg talar om inför matchen i kväll.

Annons

- Vanliga supportrar drabbas egentligen inte av någon av de andra hotbilderna. Men massan är alltid farlig. När Manchester Uniteds fans beskrevs som slödder och djur växte ilskan hos dem. De kände sig betraktade som djur och skrek "We hate humans" på läktarna. Ett dåligt bemötande kan i ett sådant fall få vilken lugn person som helst att bli förbannad. Det var precis vad som hände under Göteborgskravallerna 2001 när stora folkmassor stängdes in på Schillerska. Vanliga hederliga människor kände sig vansinnigt orättvist behandlade.

Brännberg säger vidare:

- En massas kraft är aldrig logisk. Den är alltid okontrollerbar. Ett exempel är tragedin på Heyselstadion 1985, då fansen började bråka, massan blev panikslagen och många människor trampades till döds. När massan blir frustrerad och panikslagen blir det alltid kaos.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons