Roberth Björknesjö: "Det blev en mardröm"

5–1. Regnet hängde i luften över Norrporten Arena när Öster skulle möta topplaget GIF Sundsvall i superettan. Det olycksbådande vädret vara bara en föraning av de moln som skulle hopa sig över Växjölaget under matchens gång.
– Det blev en mardröm, och när vi trodde att det vänt, då blev det nattsvart direkt, konstaterar Östertränaren Roberth Björknesjö.
Sport • Publicerad 18 augusti 2014

Från norr till söder var det under söndagen regnigt och än värre skulle det bli. Över Norrporten Arena i Sundsvall hängde tunga gråa moln – ett illavarslande tecken för vad som skulle komma för gästande Öster.

Försvarsmissar, skadade spelare och dåliga löpningar, allt kunde Öster räkna hem efter gårdagens match.

– Vi hade en riktigt tuff start i matchen och det var väldigt jobbigt att se killarna kämpa ute på planen utan självförtroende, och när Marcus Bergholtz får en illa smäll i tinningen får vi göra ett tidigt oplanerat byte, berättar en mycket ledsen tränare i Robert Björknesjö när vi träffar honom efter matchen.

– I dag har jag svårt att hitta ljuspunkter, jag ser flera fel hos killarna som de gör på planen, och jag har minst gjort lika många fel själv, säger han och det syns tydligt i hans kroppsspråk just hur tung den här förlusten är.

Öster har haft en svajig säsong med upp- och nergångar. Men i gårdagens match var det svårt att känna igen laget som inledde så starkt mot Värnamo senast.

– 26 avslut, 10 skott på mål och hälften insläppta. Jag tycker att Alexander Nadj gör en bra insats med tanke på det spel som Sundsvall spelade. I dag gör vi ingen bra match och det är det vi får ta tag i helt enkelt, säger Björknesjö.

Himlen var lika mörk som Östers inledning på första halvlek. Sundsvall visade snabbt att 13 poängs skillnad i tabellen är klasskillnad och bjöd på riktigt snabbt och aggressivt spel.

2–0 minuter in i matchen gjorde Sundsvall sitt första mål. Pa Dibba, som letat sig igenom Östers försvar, får då en snygg passning av kollegan Adam Chennoufi och lyckas näta.

1–0 till Sundsvall och kontroll över matchen. Nästa mål kommer innan Öster ens hunnit blinka i den 21:a minuten är det Johan Eklund som i ny attack från Sundsvall utökar ledningen till 2–0 med hjälp av Pa Dibba.

– Det blev en mardröm och en riktigt tuff start för oss. Men vi hämtar tillbaka, vi reformerar i vår formation, byter spelet och i en kvart gör vi en väldigt bra match. Det är också då Alhaji Gero kliver in med sin nickning och reducerar till 2–1 som vi känner att det vänder, och när vi trodde att det hade vänt då blev det nattsvart direkt, förklarar Björknesjö.

De olycksbådande molnen återvände, och endast två minuter in i andra halvlek gör Sundsvall 3-1 och nästan 4-1. Det moment som Öster hade innan paus var helt försvunnet och matchen slutar sedan 5–1.

– Löpningarna var passiva, och vi vann endast boll på fel ställen, då när vi väl fick kontroll orkade vi inte lyfta och vi orkade inte vara aggressiva, där och då tog också Sundsvall över matchen, säger Björknesjö.