Annons

Roberth slutar - Roar "petas"

Som Smålandsposten kunde berätta redan i gårdagens tidning går Östers IF och tränaren Roberth Björknesjö skilda vägar. Det bekräftade klubben under måndagseftermiddagen.
Samtidigt hoppas Östers ledning att Jesper Jansson och/eller Roar Hansen ska komma tillbaka till Växjöföreningen.
Sport • Publicerad 10 november 2014

– När nedflyttningen blev ett faktum var det givet att jag skulle hjälpa Öster genom att kliva av, säger Björknesjö.

Efter att ha fört Brommapojkarnas juniorer till SM-guld 2008 samt BP:s A-lag till allsvenskan 2012 blev nedflyttningen med Öster en ny upplevelse för Roberth.

Annons

– Om några veckor kommer jag förmodligen att se tillbaka på 2014 som både det värsta och det mest lärorika året i min tränarkarriär.

Varför gick allt fel i Öster?

– Inför säsongen tappade vi sju spelare ur den allsvenska startelvan. Sedan saknades ekonomiska resurser att ta in tillräckligt bra nya spelare. Samtidigt hade de som fanns kvar varit med om den allsvenska degraderingen trots att de fått begränsat med speltid.

– Jag missbedömde behovet av mental träning, såväl individuellt som i grupp. Under hela säsongen har det mentala spelat killarna spratt. De har sett ängsliga ut.

– Dessutom fick vi inte en enda straff under hela säsongen. Det måste vara något slags rekord. Vi hade förresten över 60 procents bollinnehav i mer än 15 av matcherna men vann bara sju. Vi har helt enkelt varit för dåliga i båda straffområdena. Många av de spelare vi tappade i vintras var viktiga box-spelare.

Vad ska du göra nu?

– Ingen aning. Om vi klarat kontraktet hade jag inte slutat. Därför har jag inte hunnit fundera på framtiden. Jag jobbar kvar i Öster november månad ut om klubben inte hittar en tränare innan dess. Sedan tänkte jag ta lite semester.

Östers klubbchef Jens Magnusson bekräftar att man inte har några ekonomiska förpliktelser gentemot Björknesjö trots att han hade kontrakt med Öster även nästa år.

– Roberth är en kanonkille. Jag önskar honom all lycka i fortsättningen. Men givetvis hade både han och vi hoppats på ett annat resultat 2014, säger Jens.

Vad gäller eventuella efterträdare öppnades oväntade möjligheter upp under gårdagen när allsvenska Helsingborgs IF presenterade Henrik Larsson som ny tränare och samtidigt "gjorde om" Roar Hansen till "strategisk fotbollsutvecklare i klubben".

Annons

Med tanke på att allsvenska tränare brukar ha en årslön kring en miljon kronor (och Roar har ett år kvar på sitt kontrakt med Skåne-klubben) blir det en dyr fotbollsutvecklare.

Många klubbar lär i det här läget vara intresserade av Roar Hansens tjänster. Öster är en av dessa.

– Roar är ett jätteintressant namn, bekräftar Östers klubbchef Jens Magnusson.

Att mannen som 2012 förde Öster till serieseger i superettan skulle vara intresserad av att träna ett division 1-lag är förstås inte lika självklart...

Vad som är känt i skrivande stund blir Roar kvar i HIF ("jag är väl en jävla lagspelare någonstans" säger han till hd.se). Däremot är det klart att HIF-sportchefen Jesper Jansson, bördig från Braås, lämnar sitt uppdrag i sommar.

Frågan till Jens Magnusson är därmed given.

Har ni pratat med Jesper om en eventuell återkomst till Östers IF?

– Det har inte förts några sådana diskussioner, men min känsla är att Jesper Jansson alltid är ett aktuellt namn för Öster.

Smålandsposten talade även med Jesper Jansson i går. Så här sa han:

Om Östers nedflyttning:

Annons

– Den är oerhört tråkig och tragisk.

Om att eventuellt jobba i Öster i framtiden:

– Det är ingenting jag har tagit någon form av ställning till. Jag har bara följt dem och det är trist att de åker ner i ettan.

Om hur länge han ska jobba kvar i HIF:

– Jag har uppsägningstid till den sista augusti nästa år. Sedan får vi se. Det kan hända mycket på den vägen.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons