Annons

Rolfö hyllar backtalangen: "Bara början"

Hon har tagit en ovanlig väg till A-landslaget.
Kanske tar resan Hanna Lundkvist hela vägen till sommarens VM i Nya Zeeland och Australien.
– Det här är bara början på hennes landslagskarriär, säger stjärnan Fridolina Rolfö.
Fotboll • Publicerad 4 april 2023
Landslagsstjärnan Fridolina Rolfö (till vänster) är imponerad över högerbacken Hanna Lundkvists (till höger) utvecklingskurva. Lundkvist gjorde sin första A-landskamp i februari och är aktuell för truppen till sommarens VM.
Landslagsstjärnan Fridolina Rolfö (till vänster) är imponerad över högerbacken Hanna Lundkvists (till höger) utvecklingskurva. Lundkvist gjorde sin första A-landskamp i februari och är aktuell för truppen till sommarens VM.Foto: Johan Nilsson/TT

Påsksamlingen i Malmö och Göteborg är damlandslaget sista innan truppen till VM i Nya Zeeland och Australien tas ut. Precis som under samlingen i februari har förbundskaptenen Peter Gerhardsson tagit ut den 20-åriga högerbacken Hanna Lundkvist.

– Det ger mig självförtroende att få förtroende. Jag känner att jag vill ta chansen när jag får den, säger Lundkvist om att återigen bli uttagen.

"Mycket nerver"

Annons

Atlètico Madrid-proffset gjorde sin A-landslagsdebut i februari med 75 minuters spel mot Kina. I matchen efter mot Tyskland blev det ett inhopp på 15 minuter.

– Det känns som att man får med sig mycket, säger hon om debuten.

– Det är mycket nerver inför första matchen. Att ha den gjord känns skönt ändå. Nu vet jag hur det funkar på matchdag, det är en erfarenhet rikare.

Hanna Lundkvist har tagit en ovanlig väg till A-landslaget. Lundkvist står noterad för 43 landskamper i olika ungdomslandslag, men hade inte gjort någon A-landskamp innan hon skrev på för Atlético Madrid i den spanska högstaligan i december 2021. Dessutom hade hon endast en damallsvensk säsong med Hammarby i ryggen innan hon lämnade Sverige.

– Jag tänkte att jag kunde byta till en miljö där jag kunde utvecklas mycket. Sedan har det varit mycket upp och ner sedan jag gick dit, men jag känner att jag utvecklas mycket ändå, säger Lundkvist, som denna säsong står noterad för tio matcher från start och sju inhopp i ligan.

"En lite annorlunda väg"

Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö kunnat följa sin nya landslagskamrat på nära håll i Spanien.

– Hon har gjort det väldigt bra. Att nu få se henne i landslaget, det känns som att hon tar för sig på planen och är väldigt trygg och en otroligt duktig ytterback. Det ska bli kul att följa henne, jag vet att det här är bara början på hennes landslagskarriär.

TT: Hon tog klivet till Atlético efter bara en säsong i damallsvenskan, det är flera som har tagit det steget de senaste åren. Hur ser du på den utvecklingen?

– Det är jättehäftigt att det är möjligt. Hon har kanske tagit en lite annorlunda väg, men uppenbarligen en framgångsrik väg. Hon var med på ett landslagsläger redan för flera år sedan och man har sett hennes utvecklingskurva. Nu har hon vuxit ytterligare och mognat i sitt spel, jag tycker att hon är på en väldigt hög nivå. Så det kanske är rätt väg. I alla fall för henne.

"Se det som en möjlighet"

Vägen kan ta Lundkvist hela vägen till sommarens VM. Det har funnits få utpräglade högerbackar i landslaget på sistone.

Annons

– Nej, inte nu, säger hon och skrattar. Så man får se det som en möjlighet.

Högerbacken Hanna Glas har exempelvis ännu inte gjort comeback efter sin knäoperation. Stina Lennartsson startade på positionen mot Tyskland i februari, men Linköpingsspelaren fick lämna återbud till påsksamlingen på grund skadekänning.

– Jag kommer göra allt jag kan, så klart är det något jag hoppas på, säger Hanna Lundkvist om sina chanser att bli uttagen till VM-truppen.

Fakta: Hanna Lundkvist

Född: 17 juli 2002.

Position: Högerback.

Klubbar: Djurö-Vindö IF, AIK, Hammarby, Atlético Madrid.

Landskamper/mål, A-landslaget: 2/0. U23: 12/0. U19: 12/3. U17: 19/2.

A-landslagsdebut: 16 februari 2023 mot Kina (4–1.

Aktuell: Uttagen i svenska damlandslaget som på fredag möter Danmark i Malmö och Norge i Göteborg fyra dagar senare. Det är de sista landskamperna innan truppen till VM i Australien och Nya Zeeland tas ut i mitten av juni.

Fakta: Fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland

Mästerskapet avgörs 20 juli–20 augusti.

Grupp A (Auckland, Dunedin, Wellington i Nya Zeeland): Nya Zeeland, Norge, Filippinerna, Schweiz.

Grupp B (Sydney, Perth, Brisbane i Australien): Australien, Irland, Nigeria, Kanada.

Grupp C (Wellington, Hamilton, Dunedin, Auckland) Spanien, Costa Rica, Zambia, Japan.

Grupp D (Brisbane, Perth, Sydney, Adelaide): England, Haiti, Danmark, Kina.

Grupp E (Auckland, Dunedin, Wellington, Hamilton): USA, Vietnam, Nederländerna, Portugal.

Grupp F (Sydney, Adelaide, Brisbane, Perth, Melbourne): Frankrike, Jamaica Brasilien, Panama.

Grupp G (Wellington, Dunedin, Auckland, Hamilton): Sverige, Sydafrika, Italien, Argentina.

Grupp H (Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane): Tyskland, Marocko, Colombia, Sydkorea.

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till åttondelsfinalerna som spelas 5–8 augusti i Auckland, Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane och Wellington.

Kvartsfinalerna spelas 11–12 augusti i Wellington, Auckland och Brisbane och Sydney.

Semifinalerna spelas 15–16 augusti Auckland och Sydney

Bronsmatchen spelas 19 augusti i Brisbane och finalen 20 augusti i Sydney.

USA är regerande mästare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons