Annons

Rolfö: "Jag kunde ha gjort mer i EM"

Den ovana positionen kan ha bidragit.
Men kanske var det framför allt den stenhårda matchningen i Barcelona som gjorde att Fridolina Rolfö inte riktigt fick till det i fotbolls-EM.
Fotboll • Publicerad 1 september 2022
Fridolina Rolfö under torsdagens träning med fotbollslandslaget på Gutavallen i Visby, inför tisdagens VM-kvalmatch borta mot Finland.
Fridolina Rolfö under torsdagens träning med fotbollslandslaget på Gutavallen i Visby, inför tisdagens VM-kvalmatch borta mot Finland.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fridolina Rolfö i samtal med Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under torsdagens landslagsträning på Gutavallen i Visby.
Fridolina Rolfö i samtal med Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under torsdagens landslagsträning på Gutavallen i Visby.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Som regerande Diamantbollenvinnare och stjärna i storlaget Barcelona var Fridolina Rolfö en given nyckelspelare för Sverige inför sommarens EM i England.

Men det blev bara ett okej mästerskap för Sverige, liksom för 28-åriga Rolfö.

Annons

Gulddrömmen tog slut i semifinalen mot England (0–4) och Rolfö, hårt uppvaktad av motståndarna turneringen igenom, fick nöja sig med ett mål i EM.

– Jag ställer höga krav på mig själv och vill alltid bidra så mycket som möjligt till laget. Och jag känner väl att jag inte är hundra procent nöjd med mästerskapet för egen del. Jag vet att jag kan mer, säger Rolfö.

Att det inte riktigt klaffade kan ha många olika orsaker, men två teorier är svåra att bortse ifrån.

Välbehövlig semester

Det ena är att fjolårssäsongen kanske var i det mastigaste laget för Rolfö, som spelade mängder med matcher i ett Barcelona som bland annat tog sig hela vägen till Champions League-final.

– Så många matcher har jag aldrig spelat i mitt liv. Det har också med det nya gruppspelet i Champions League att göra. Det blir fler matcher för alla lag, säger Rolfö efter torsdagens landslagsträning i Visby, där Sverige samlas inför VM-kvalavslutningen borta mot Finland på tisdag.

Sedan en vecka tillbaka har Rolfö återvänt till fotbollsvardagen efter ett semesteruppehåll – batterierna laddades i Italien – som var ovanligt välbehövligt efter EM, medger hon.

Back det nya normala

TT: Känner du att den tuffa säsongen påverkade dig under EM?

– Jag har funderat på det. Jag kom in och var inte så fräsch, men samtidigt fick jag lite tid att vara ledig före EM, och jag kände mig otroligt taggad på mästerskapet. Så jag vet inte om det var avgörande. Jag kände mig i jättebra form, och det var den känslan jag tog med mig. Men sedan kanske man var lite sliten, och man levde lite grann på den där förhoppningen att man var i form.

Det andra som kan ha påverkat är att Rolfös tidigare mest naturliga position numera blivit henne främmande.

I ett hyperoffensivt Barcelona, med anfallsstjärnor i överflöd, har Rolfö ofta använts som vänsterback. Det har gjort att rollen som vänsterforward, som hon oftast har i landslaget, blivit något ovan.

Annons

– Det kan nog påverka. Jag tränar ju inte på daglig basis i den position jag har i landslaget. Så det blir helt andra situationer. I landslaget handlar det mycket mer om att jag hamnar centralt, jag får sätta instick och komma till avslut oftare. Och det är ingenting jag gör till vardags, det är jätteolika positioner. Det man tränar på blir man ju bäst på, och det jag gör i landslaget gör jag inte där hemma över huvud taget. Så det ligger nog någonting i det, säger Rolfö.

Öppnar för Hurtig?

Hösten är något av ett oskrivet blad i det hänseendet. Efter att nederländskan Lieke Martens flyttat till Paris Saint-Germain finns det större möjligheter för Rolfö att få spela högre upp på vänsterkanten. Under försäsongen har hon testats både på mittfältet och i backlinjen.

Ett alternativ är att hon i stället tar ett kliv ner i planen i landslaget. Det skulle i så fall öppna för att också få in Arsenals vänsterytter Lina Hurtig i en svensk startelva.

Kanske redan i tisdagens VM-kvalmatch borta mot Finland?

– Det är Peter (Gerhardsson, förbundskapten) som får bestämma var han vill få in mig, var jag passar in bäst för att hjälpa laget. Jag vill vara flexibel och hjälpa laget. Jag vet inte vilken position som är den bästa för mig här, säger Fridolina Rolfö.

Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 24 november 1993 (28 år), i Kungsbacka.

Position: Oklar ("jag är kantspelare, men vi får se om det blir högre upp i banan eller lite längre ner").

Moderklubb: IFK Fjärås.

Nuvarande klubb: FC Barcelona.

A-landslagsdebut: 3 augusti 2013, i en landskamp mot England.

A-landskamper/mål: 70/23.

Främsta meriter: Två OS-silver (2016 och 2021), VM-brons 2019. U19-EM-guld 2012. SM-guld med Linköping 2016. Seger i svenska cupen med Linköping 2014 och 2015. Tysk ligamästare med Wolfsburg 2020. Tysk cupmästare med Wolfsburg 2020. Spansk ligamästare med Barcelona 2022. Spansk cupmästare med Barcelona 2022. Spansk supercupmästare med Barcelona 2022. Tilldelades Diamantbollen 2021.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons