Annons

Roligast och tråkigast - sån är han vår Zlatan

Så kom han då till sist.
Vår störste.
Vår tråkigaste.
Vår roligaste.
Vår Zlatan.
Sport • Publicerad 9 juni 2006

När Lasse Lagerbäck svarat på den hundratredje frågan om Andreas Isaksson bytte han stol. Podiets centrala mittfält i Sveriges konferensrum intogs av Zlatan Ibrahimovic - mannen alla vill se, höra och känna.

17 feta mikrofoner Vi räknade till 17 feta mikrofoner på podiet, samma antal tv-kameror runt om i lokalen och dryga hundratalet mediafolk. Han gled in, som om han hetat Elvis, Napoleon eller åtminstone Beckham.

Annons

Zlatan satte sig. Gled lite nervöst med blicken över mickarna och folksamlingen.

- First questions in english, please - bad presschefen Thomas Saleteg.

Alla fyrade av.

Svarade på utmärkt engelska Zlatan svarade, på utmärkt engelska:

- Det känns bra.

- Det ska bli bättre och bättre.

- Mycket tråkigt för Isaksson. Han är för mig en målvakt som kommer att bli en av världens bästa i framtiden.

- Jag är mer respekterad nu, jämfört med förra VM. Spel i bra ligor och i Champions League har gett mig ett större ansvar i landslaget. Jag känner att jag har mer att ge, både till det svenska laget och till svenska folket.

- Folk pratar hela tiden om Oss Tre (Zlatan, Henke, Ljungberg).

- De andra lagen ska inte vara rädda för Oss Tre. De ska vara rädda för hela laget.

Annons

Och så vidare.

En man med humörsvängningar Att han är en man med humörsvängningar står alldeles klart. Ena dagen solsken, andra dagen åskmoln. Det syntes tydligt även under presskonferensen. Vissa frågor - exempelvis alla om Juventus - viftades nonchalant bort. Andra frågor möttes med det där välkända buspojksleendet där hela ansiktet utstrålar harmoni och tungan letar sig ut mellan tandraderna.

Zlatan gillade att prata om Leo Beenhakker, förbundskapten för premiärmotståndarna Trinidad & Tobago. Beenhakker, dåvarande sportchef i Ajax, låg bakom värvningen av Zlatan Ibrahimovic 2001.

- Det var Leo som köpte mig till Ajax. Vi lärde känna varandra direkt. Han hjälpte mig när jag hade det svårt. Han gjorde allt för oss i laget.

Om Lasse Lagerbäck sa Zlatan:

- Han har varit med under hela min landslagskarriär och gett mig mycket självförtroende. Lasse tar fram mina kvaliteter. Jag har inga klagomål på honom.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons