Annons

Ronnie Hellström död – blev 72 år gammal

Den tidigare landslagsmålvakten och Hammarbyikonen Ronnie Hellström har gått bort 72 år gammal, uppger familjen enligt Expressen. Ronnie Hellström avled i sviterna av cancer.
Fotboll • Publicerad 6 februari 2022
Ronnie Hellström har avlidit, 72 år gammal. Arkivbild.Foto: Jan Collsiöö/TT

Ronnie Hellström tillhör för evigt svensk fotbollsadel. Under 1970-talet vaktade han det svenska målet i tre VM-slutspel och kom tillbaka från ett förnedrande misstag i premiärmatchen i VM 1970 i Mexiko till att bli en världsmålvakt.

Hellström fick Guldbollen, till årets bästa svenska fotbollsspelare både 1971 och 1978.

Annons

Han togs ut i världslaget 1974 då Sverige överraskande kom femma i VM i Västtyskand och han var Sveriges främsta spelare i Argentina fyra år senare då Blågult fick lämna VM redan efter gruppspelet.

Efter succén i VM i Tyskland 1974 värvades Ronnie Hellström till Kaiserslautern i tyska Bundesliga där han gjorde succé och blev kvar i tio år.

– Han var en världsmålvakt, väldigt duktig, suverän på linjen. Han visade sin klass när han fick spela i Kaiserslautern i tio år i sträck, det var stort på den tiden, säger tidigare förbundskaptenen Tommy Svensson, som var landslagskamrat med Hellström på 70-talet.

TT: Hur minns du Ronnie?

– Det var en trevlig kompis, en väldigt hygglig och sympatisk kille som man kunde lita på.

Landslagsdebut som tonåring

Ronnie Hellström slog igenom som osedvanlig talangfull målvakt i Hammarby i slutet av 60-talet och fick göra landslagsdebut redan som tonåring. Bara 21 år gammal stod han i mål när Sverige mötte Italien i VM-premiären 1970.

Men ett fatalt ingripande mot Italien kunde ha definierat Hellströms karriär. Italiens Angelo Domenghini gjorde mål på ett långskott som gled under kroppen på Hellström. Det blev matchens enda mål. Sverige förlorade.

"Nu efteråt kan jag säga så här: Jag borde ha tagit den där bollen. Den var inte särskild svår, men gick tyvärr in ändå. Det var helt enkelt ett olycksfall i arbetet", skriver Ronnie Hellström i sin självbiografi "Ronnie - bäst i världen".

Mental styrka

Hellström beskrev händelsen som det bittraste i sin karriär.

Han blev syndabock och fick se resten av turneringen från sidan av planen. Petad av förbundskapten Orvar Bergmark.

Annons

I sin självbiografi från 2017 kritiserade Hellström Bergmarks ledarskap och sa det han inte vågade säga 1970:

"Man får inte hänga ut en keeper som jag blev uthängd i Mexiko. I dag hade det aldrig hänt, ingen skulle behandla en målvakt så dåligt", skriver Hellström.

Men Hellström visade prov på mental styrka och kom tillbaka. Han växte ut till en världsmålvakt.

Ronnie Hellström spelade 77 landskamper mellan 1968 och 1980. Efter en kort återkomst i Hammarby i mitten av 1980-talet lade han handskarna på hyllan och blev bland annat målvaktstränare. Men han lockades tillbaka till ett inhopp, en sista match i allsvenskan för Gif Sundsvall 1988, 39 år gammal.

Efter karriären blev Hellström företagsledare och arbetade bland annat för tyska företag som försökte etablera sig i Sverige.

Ronnies son Erland Hellström blev också målvakt och spelade en kort period i Hammarby.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons