Annons

Rydén bäst i Sverige

Pingisfantomen Lukas Rydén har väntat länge. Han har haft sina chanser - men snubblat varje gång. Igår fick han äntligen hänga guldmedaljen runt sin hals. Guldmedaljen som ger honom rätten att titulera sig svensk ungdomsmästare i singel.
Sport • Publicerad 19 april 2004
Rankar segern högt. Lukas Rydén har väntat i några år. Nu kan han äntligen titulera sig svensk mästare. "Det största efter lag-EM-guldet" säger han. Arkivfoto
Rankar segern högt. Lukas Rydén har väntat i några år. Nu kan han äntligen titulera sig svensk mästare. "Det största efter lag-EM-guldet" säger han. ArkivfotoFoto: 

- Det är mitt första SM-guld och jag har väntat ett bra tag på det. Jag har vunnit lag-SM tidigare men aldrig något singelguld, därför känns det mycket skönt just nu, säger Lukas till Smålandsposten på söndagskvällen.

Mästerskapet avgjordes i Östersund och smålänningen Lukas trivdes i norr. Lukas åkte upp till Östersund med ett enda mål: Spela hem ett individuellt SM-guld.

Annons

Lukas stötte på stenhårt motstånd redan i åttondelen. Defensivspelaren Fabian Åkerström från Lyckeby stod på andra sidan bordet för att mota Lukas loopar och piskande slag. Åkerström gjorde det bra och tvingade fram matchen till fem set. I skiljeset var dock Lukas starkast och kunde till slut betvinga Åkerström med 11- 7 i det femte setet.

- Fabian är svårspelad och det var en mycket tuff match, men jag spelade ganska bra och lyckades som tur var vinna.

I kvartsfinalen vann Lukas med 3- 1 och i semfinalen blev det ännu enklare. Ängbys Gustav Eriksson var chanslös mot en heltaggad och sylvass Lukas Rydén. Dänningelandasonen vann första set med 13- 11 och sen var matchen i hamn.

- Det kändes så i alla fall. När jag vann det jämna setet fick jag extra krafter samtidigt som han tappade en aning.

Lukas vann de två nästföljande seten med 11- 6, 11- 6 och finalplatsen var i hamn.

Där väntade Niklas Rönningborn från Malmö. En motståndare som Lukas brukar ha det tufft mot och spelarna brukar vinna varannan match.

- Men igår var det min tur, jag spelade riktigt bra i finalen och jag kände hela tiden att jag hade matchen i min hand, säger Lukas.

Lukas vann finalen med 3- 1 i set. Det sista och fjärde setet blev en riktig nagelbitare där Lukas till slut kunde slå in matchbollen till 15- 13. En matchboll som förkunnade att Lukas Rydén är svensk mästare i bordtennis.

n n Hur rankar du detta guldet i din karriär?

- Det här är det största efter lag-EM guldet som vi tog förra sommaren. Jag hade väntat så länge på det här och det var bara guld som gällde. Nu ska jag njuta vidare av den här kvällen, flinar den svenske mästaren.

Annons

Nu väntar lag-SM, Grand Prix-tävling här i Växjö och sedan väntar det stora målet det här året:

Ungdoms-EM i Budapest i juli.

- Årets höjdpunkt, säger Rydén.

Som redan upplevt en höjdpunkt i år. Han blev ju svensk mästare igår...

Marcus Nilsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons