Annons

Rydström: "Svårare att vara hemliga här"

Omständigheter skapade tankeutrymme för en offensiv Malmö FF-formation i premiären.
Intresset kring storklubben kan dock göra det svårt att överraska i framtiden.
– Det är lite svårare att vara hemliga här, säger MFF-tränaren Henrik Rydström efter 1–0-segern mot Kalmar.
Fotboll • Publicerad 1 april 2023
Malmö FF:s tränare Henrik Rydström och assisterande tränare Theodor Olsson i premiären hemma mot Kalmar (1–0).
Malmö FF:s tränare Henrik Rydström och assisterande tränare Theodor Olsson i premiären hemma mot Kalmar (1–0).Foto: Andreas Hillergren/TT

Mittbacken Lasse Nielsen var visserligen tillgänglig för spel efter en mindre operation, men nye Malmö FF-tränaren Henrik Rydström ville inte chansa. Och den naturlige ersättaren Martin Olsson hade varit sjuk.

Det var dock inte enda anledningen till att MFF startade med en trebackslinje och en offensiv formation när det blev premiärseger mot Kalmar med 1–0.

Annons

– Ju mer vi vred och vände på det i tränarteamet kände vi det skulle vara kul att bara gå ut och attackera och tvinga Kalmar att försvara sig mycket, säger den tidigare Kalmartränaren Rydström och fortsätter:

– Det var det där lilla vågspelet, men jag är jättenöjd med hur utfallet blev.

"Fått ett tips"

Kalmartränaren Henrik Jensen, som tog över efter Rydström, var inte förvånad över MFF:s formation.

– Jag hade fått ett tips om att det kunde se ut på det sättet. Så vi hade förberett oss. Men det var offensivt balanserat och många skickliga spelare, det skapar ett dilemma, sade dansken.

Det krävdes dock ett straffmål – Isaac Kiese Thelin – i den 67:e minuten för att säkra de tre poängen.

– Vi har ett tryck, sedan är det inte supermånga jätteklara målchanser. Men vi är ju där. Du kan titta på varenda statistik efter matchen så vinner vi den.

Samtidigt hade Kalmar två bra lägen i slutet av matchen för att stjäla poäng i premiären.

– Vi hade gärna gjort ett mål på slutet, vi har två riktigt stora chanser. Med lite mer kvalitet skulle vi ha gjort ett fotbollsmål där, säger Henrik Jensen.

Vilken MFF-formation det blir i nästa omgång borta mot Brommapojkarna på påskafton är oklart.

– Jag har sagt sedan dag ett att målet är också att göra Malmö mer flexibelt. Att det inte är en formation eller ett sätt att pressa eller bygga upp. Vi såg delar av det i dag. Det är inte på något sätt optimalt, men denna gång är det tillräckligt bra.

"Svårare att vara hemliga"

Annons

Det är dock svårare att överraska som MFF-tränare än som ansvarig för Kalmar.

– Det är lite svårare att vara hemliga här nere än det var i Kalmar. Det är ett större intresse, fler som tittar och fler som är nyfikna. Men jag tror ända att vi kommer vara svåra att scouta, säger Rydström.

Kalmar har naturligtvis en speciell plats i Rydströms hjärta. Han har gjort flest matcher i klubbens historia (802), förde klubben till smålänningarnas första och hittills enda SM-guld (2008 och han var huvudtränare i föreningen de två senaste säsongerna.

Premiärsegern mot sin forna klubb kändes dock inte speciell på grund av motståndet.

– Det känns inget annorlunda än att vinna mot andra lag. Det känns jäkligt bra att vinna med Malmö FF på hemmaplan med den här inramningen och inför den här publiken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons