Annons

Sana om turbulensen i fjol: "Omtumlande år"

Först sparkades Tobias Sana av klubben i sitt hjärta.
Sedan gick han till stadsrivalen för att vinna SM-guld – men fick i stället se sina nya lagkamrater lyfta bucklan från läktarplats efter en allvarlig knäskada.
– Det var ett omtumlande år, säger Tobias Sana till TT.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2023
Tobias Sana kan snart göra allsvensk säsongsdebut för sitt Häcken. Arkivbild.
Tobias Sana kan snart göra allsvensk säsongsdebut för sitt Häcken. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT

Nästan sist ut av hemmaspelarna på Bravida arena kommer Tobias Sana gåendes. Hans Häcken har på söndagen besegrat Mjällby i vårsäsongens sista allsvenska match och den 33-årige mittfältarens namn har för första gången på drygt åtta månader funnits med i en matchtrupp.

– Det var ett tag sen senast. Det var bestämt att jag skulle vara redo efter uppehållet men coach (Per-Mathias Högmo) och jag kom överens om att jag skulle få känna på det i dag. Jag var väldigt glad att få känna på atmosfären, säger Tobias Sana.

Uppmärksammad konflikt

Annons

Sana slog igenom i IFK Göteborg för drygt tio år sedan och återvände – efter ett par år utomlands – sommaren 2019. Men till följd av en uppmärksammad konflikt sparkades han av klubben i maj förra året. Konflikten har sin upprinnelse i en match mot Kalmar FF då mittfältaren och tränaren Mikael Stahre ska ha hamnat i någon form av ordväxling. Men versionerna om vad som egentligen hände går isär.

"Blåvitt" hävdar att Sana "bröt mot lagets och klubbens värdegrund om kamratligt och professionellt uppförande". En beskrivning mittfältaren i intervjuer vänt sig emot. Han har i sin tur i stället kallat klubbens agerande för "sårande och oprofessionellt."

I augusti blev Sana hursomhelst klar för stadsrivalen BK Häcken som då befann sig i en allsvensk toppstrid. Men det dröjde inte länge förrän olyckan var framme och Tobias Sana skadade knäet allvarligt på en träning.

– Sex matcher hann jag spela. Tanken var ju att jag skulle komma och hjälpa till på slutet. Jag hade inte förväntat mig att jag skulle komma hit och bli skadad, säger han.

"Vet vad jag kan"

Häcken tog till sist hem guldet, på Sanas tidigare hemmaplan Gamla Ullevi – utan mittfältaren på planen.

– Så klart hade jag velat spela den matchen på min gamla hemmaborg. Det var ju så man ville ... men samtidigt blir det inte alltid som man förväntar sig. Vi har en tränarstab som får en att känna sig delaktig även om man är med från sidan.

I dag hävdar Tobias Sana att han är på en bra plats i livet. Och uppehållet kommer lägligt för 33-åringen som när lagkamrater tar semester blir kvar i Göteborg för att fortsätta träningen och vara redo när serien drar igång igen i juli.

– Jag har ju inte direkt behov av någon semester, säger han med ett snett leende. Jag har varit borta i åtta månader så man får vara lite ödmjuk, men jag vet vad jag kan.

Fakta: Tobias Sana

Född: 11 juli 1989 (33 år).

Position: Mittfältare.

Klubbar: Qviding (2007–2008), IFK Göteborg (2009–2012), Ajax (2012–2015), Jong Ajax (lån, 2013–2014), Malmö FF (2015–2017), Århus (2017–2019), IFK Göteborg (2019–2022), BK Häcken (2022–)

Landskamper/mål: 2/0.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons