Annons

Sand ska bli till guld

Hon har varit volleybollproffs i Schweiz, Spanien, Cypern, Italien och Grekland. Nu byter Åsa Gustavsson från Älmhult sport till beachvolleyboll. Tillsammans med Angelica Ljungquist satsar hon mot OS i London 2012.
Sport • Publicerad 5 maj 2010
Volleybollproffset Åsa Gustavsson från Älmhult byter sport. Nu siktar hon mot OS i London och bildar ett nytt beachvolleypar med Angelica Ljungquist.
Volleybollproffset Åsa Gustavsson från Älmhult byter sport. Nu siktar hon mot OS i London och bildar ett nytt beachvolleypar med Angelica Ljungquist.Foto: Lena Gunnarsson

Angelica Ljungquist, 35, har de tre senaste säsongerna varit beachvolleyproffs tillsammans med partnern Karin Lundkvist. De har varit Sveriges mest framgångsrika par någonsin med bland annat åtta topp 10-placeringar på världstouren. I vintras bestämde de sig för att gå skilda vägar. Båda har dock letat en ny partner. Nu är det klart att Ljungquist satsar mot OS i London tillsammans med Åsa Gustavsson.

33-åringen från Älmhult har en lång och framgångsrik karriär i färskt minne. Men då gäller det volleyboll inomhus. Karriären inledde i Eneryda VK i början av 1990-talet och fortsatte sedan till Vugi i Växjö, collegespel i USA och tre SM-guld med KFUM Örebro. Åsa Gustavsson blev även utsedd till årets spelare i Sverige 2005 innan hon valde proffslivet. De fem senaste säsongerna har hon spelat i klubbar i Schweiz, Spanien, Cypern, Grekland samt i Italien där världens bästa liga finns. Men nu väntar alltså en helt ny satsning.

Annons

– Jag kände att jag måste testa. Jag tränade lite när jag var hemma över jul bara för att känna på hur det kändes i sanden, säger Åsa Gustavsson.

På måndag inleds satsningen med de första träningarna. Åsa Gustavsson har en tuff tid framför sig. En brasiliansk tränare kommer att hjälpa laget inledningsvis, men det kommer att krävas tålamod. Att gå från volleyboll till beachvolleyboll blir en stor utmaning.

– Jag lever mycket på mitt hopp inomhus och måste få med det ut till sanden. Det jag är mest orolig för är passarna, att kunna ge kvalitetspass till Angelica Ljungquist.

Det stora målet med satsningen är en plats i OS i London 2010. För att få en plats där måste det nybildade paret visa resultat. Inledningsvis kommer de att tävla ganska sparsamt. Det blir en del turneringar på Sverigetouren. Årets viktigaste tävlingar väntar i höst då paret planerar att vara med på världstouren i Kina och Thailand.

– Det känns som kort tid, men det är bara att ge järnet. Jag sätter press på mig själv, säger Åsa Gustavsson.

Att lära sig den teknik som behövs för att bli en världsspelare i beachvolley är en stor utmaning. En annan är att finansiera satsningen. Det är oklart om volleybollförbundet kommer att bidra. Därför blir jakten på sponsorer väldigt viktig.

– Jag känner att jag gör det för mig själv och för utmaningen. Inomhusvolleybollen kommer aldrig någonstans som det ser ut den närmaste framtiden. Så om man ska komma någonstans är det inom beachvolleybollen, säger Åsa Gustavsson som tror på det så mycket att hon väljer en oviss satsning i stället för ytterligare säsonger som betalt proffs.

Som beachvolleybollspelare ska man även tillhöra en volleybollklubb. Herrproffset Stefan Gunnarsson, som även han siktar mot OS i London, spelar till exempel för Lenhovda. Angelica Ljunqquist spelar för Katrineholm och hon gjorde ett lyckat inhopp när klubben tog SM-guld för några veckor sedan. Åsa Gustavsson funderar över sitt klubbval.

– Jag funderar på att spela för Eneryda volley för det var där jag började min karriär, säger Åsa Gustavsson som lanserade idén för klubbens eldsjäl Boo Johansson för ett tag sedan. Han tyckte förstås det lät intressant.

– Jag älskar inomhusvolleyboll. Jag hoppas att jag kommer att älska beachvolleyboll lika mycket.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons