Annons

Chelsea-försäljning stoppas – fansen drabbas

Roman Abramovitj får sina tillgångar frysta i Storbritannien på grund av oligarkens nära relation till Vladimir Putin. Därmed stoppas han från att sälja Premier League-klubben Chelsea.
Chelsea kan fortsätta spela matcher, men får inte sälja några fler biljetter.
Fotboll • Publicerad 10 mars 2022
Roman Abramovitj. Arkivbild.
Roman Abramovitj. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Försäljningen av Chelsea, som Roman Abramovitj ägt sedan 2003, sätts på paus.

Anledningen är att 55-åringen är en av sju personer som finns med på Storbritanniens senaste sanktionslista riktad mot ryska oligarker med koppling till Rysslands president Vladimir Putin, med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

Annons

"Abramovitj har kopplingar till en person som är, eller som har varit, involverad i att destabilisera Ukraina och att undergräva och hota Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och självständighet, nämligen Vladimir Putin, som Abramovitj har haft en nära relation till i årtionden", skriver Storbritanniens regering i ett uttalande om sanktionerna.

Inreseförbud

Genom sin relation till Putin och den ryska regeringen har Abramovitj vunnit flera fördelar genom åren, skriver den brittiska regeringen. Företag kopplade till Abramovitj ska bland annat ha beviljats skattelättnader och även fått fördelar när kontrakt upphandlats i arbetet inför herrarnas fotbolls-VM i Ryssland 2018.

"På det här sättet har Abramovitj åtnjutit förmåner och eftergifter från Putin och Rysslands regering", står det i uttalandet.

Utöver det noterar Storbritannien Abramovitjs nära koppling till Rysslands tidigare vice premiärminister Igor Sjuvalov och affärsmannen Alisjer Usmanov, som båda fick sanktioner riktade mot sig redan förra veckan.

Torsdagens beslut innebär att Abramovitjs tillgångar fryses och han kan inte längre utföra några transaktioner som involverar personer och företag i Storbritannien. Han kan inte heller besöka landet.

"Det ska inte finnas några fristäder för dem som har stöttat Putins ondskefulla angrepp på Ukraina", säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett uttalande.

"Vi kommer inte att visa någon barmhärtighet mot dem som möjliggör att civila dödas, att sjukhus förstörs och att självständiga allierade ockuperas på ett olagligt sätt."

Stoppar biljettförsäljningen

Roman Abramovitj uppgav förra veckan att han ville sälja Chelsea på grund av risk för att utsättas för sanktioner.

""Jag anser att det är i klubbens bästa intresse", sade Abramovitj då i ett uttalande på klubbens hemsida.

Han uppgav att alla eventuella vinster från försäljningen skulle tillfalla en nystartad stiftelse, med målet att hjälpa offer för kriget i Ukraina.

Annons

Sportsligt får den brittiska regeringens sanktioner mot Roman Abramovitj också en del konsekvenser.

Chelsea får dispens att fortsätta med "ett antal fotbollsrelaterade aktiviteter", vilket innebär att klubbens lag ska kunna fortsätta spela matcher i både herrarnas Premier League och damernas Super League.

Lön ska också kunna betalas ut och alla som redan har köpt biljett, exempelvis säsongskortsinnehavare, kommer att kunna gå på matcher, skriver BBC.

Däremot får klubben inte sälja några fler biljetter till sina matcher, och souvenirbutiken stängs också.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons