Annons

Sanktionerna mot Chelsea: Det här vet vi

Chelsea-ägaren Roman Abramovitj har belagts med sanktioner av den brittiska regeringen.
Det här är vad vi vet i nuläget.
Fotboll • Publicerad 11 mars 2022
Chelseas ägare Roman Abramovitj har fått sina tillgångar frysta av den brittiska regeringen. Det här är vad vi vet i nuläget kring sanktionerna.
Chelseas ägare Roman Abramovitj har fått sina tillgångar frysta av den brittiska regeringen. Det här är vad vi vet i nuläget kring sanktionerna.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

+ Försäljningen.

För en dryg vecka sedan meddelade den ryske oligarken Roman Abramovitj att han vill sälja Chelsea. ”Jag anser att det är i klubbens bästa intresse”, sade Chelsea-ägaren i ett pressmeddelande. Vinsten från försäljningen ska tillfalla offren för kriget i Ukraina. När beskedet att Abramovitj vill sälja klubben kom fanns det inga sanktioner mot Chelsea-ägaren.

Annons

+ Sanktionerna.

Torsdagen den 10 mars meddelade Storbritanniens regering att Abramovitj är en av flera personer, med koppling till Vladimir Putin, som fått sanktioner riktade mot sig med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Försäljningen av Chelsea, som Abramovitj ägt sedan 2003, sätts på paus. Alla Abramovitjs brittiska tillgångar är frusna.

+ Besöksförbud.

Abramovitj får efter torsdagens beslut inte heller besöka Storbritannien. Genom sin relation till Putin och den ryska regeringen har Abramovitj vunnit flera fördelar genom åren, enligt den brittiska regeringen. Företag kopplade till Abramovitj ska bland annat ha beviljats skattelättnader och även fått fördelar när kontrakt upphandlats i arbetet inför herrarnas fotbolls-VM i Ryssland 2018.

+ Sportsliga konsekvenserna.

Sanktionerna mot Abramovitj har även fått sportsliga konsekvenser. Klubben får fortsatt betala ut löner, men man får inte sälja nya biljetter till sina egna matcher – och man får inte heller köpa och sälja spelare på transfermarknaden, eller förnya kontrakt. Dessutom begränsas lagens budget för bortamatcher till 20 000 pund, omkring 250 000 kronor. På torsdagen stängdes också lagets souvenirbutik tills vidare. Storsponsorn Tre har även meddelat att man vill pausa det nuvarande avtalet.

+ Uppmaningen.

På fredagen uppmanade den brittiske ministern Chris Philp att Chelsea-fansen måste sluta skandera Abramovitj namn under matcherna. ”Jag vill be dem att tänka väldigt noggrant innan de gör det igen, eftersom de barbariska handlingar som Putins regim utför, och som Abramovitj stöttat, är betydligt viktigare än fotboll", sade han. Chelseas tränare Tomas Tuchel sade även på fredagen att han gladeligen ser Chelseas tröjor prydas av ett meddelande för fred, nu när Tre vill att deras logotyp ska plockas bort från matchdressen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons