Annons

Saviano visade tänderna

Oscar Alsenfelt höll tätt och Steve Saviano gjorde allt rätt när Växjö Lakers besegrade Västerås på bortaplan med 3–0 (1–0, 1–0, 1–0).
– Vi gör åter en bra bortamatch och får dessutom hålla nollan. Sedan har vi Steve som är i sitt livs form, säger Lakerstränaren Janne Karlsson.
Sport • Publicerad 9 oktober 2010
Foto: / Pic-Agency Sweden
Foto: / Pic-Agency Sweden

I och med segern blev Lakers av med det Västeråsspöke man har haft hängande över sig under ett par års tid. Inte sedan den 9 mars 2008 (seger 3–1 i playoff) har Växjö lyckats plocka några poäng borta mot Västerås.

3–0-segern innebär dessutom att Lakers fortfarande inte har tappat poäng på bortais den här säsongen och just nu leder allsvenskan. Det var också första gången man höll nollan.

Annons

Oscar Alsenfelt stod för en briljant insats mellan stolparna och stoppade totalt 34 skott.

– En underbar känsla att hålla nollan, men minst hälften av skotten tog mitt i magen och backarna som stod framför mig ska också ha stor beröm, säger matchhjälten ödmjukt.

– Står jag rätt och de gör sitt rätt då blir det bra, säger Alsenfelt.

Det fenomenala målvaktsspelet var den stora nyckeln till att Lakers vann i går. En annan nyckel var det uppoffrande defensiva slitet över hela banan i 60 minuter. Den tredje nyckeln var Steve Saviano.

Redan efter 28 sekunders spel stod den speedige jänkaren för ett cirkusnummer av den högre skolan när han åkandes baklänges slog in pucken på tennis mellan benen på Västeråsmålvakten Johan Gustafsson.

13.20 in i andra perioden serverade han pucken på ett silverfat till Dustin Johner som pangade in 2–0.

Med 1.08 kvar att spela hade Västerås plockat ut målvakten i jakt på reducering, vilket utnyttjades av Lakers nummer 12 som satte pucken i tom kasse.

Kedjan med Saviano, Johner och Gustav Hjalmarsson låg bakom samtliga Lakers mål och noterades för sju poäng totalt.

– Vi hade bestämt oss för att inte vara passiva utan att gå upp och sätta press på dom hela tiden, säger Janne Karlsson som dock erkänner att Lakers kom undan med blotta förskräckelsen den sista halvan av första perioden.

I andra perioden tog också Lakers kampen högt upp i banan.

Annons

– Det känns som om deras chanser kommer långt utifrån och vi är där och slår bort pucken, analyserar Karlsson.

Ska vi hitta något att klanka ner på hos Lakers denna fredagskväll är det powerplayspelet som gav noll i utdelning, trots fyra försök. Inte likt Lakers. Men å andra sidan var boxplayspelet i totalt tio minuter hundraprocentigt.

I morgon är det ny match när Malmö kommer på besök till Växjö ishall.

– Det blir en underbar utmaning, men nu ska vi suga på den här karamellen och i morgon (i dag) är en ny dag och vi börjar ladda om till Malmömatchen, säger Karlsson.

I går tvingades Johan Andersson kasta in handduken efter att ha insjuknat i feber och halsont och det är osäkert om han hinner bli friskt till Malmömatchen.

När det gäller backen Johan Jonsson behöver han minst en vecka till innan han är kvitt sviterna av sin hjärnskakning. Glädjande är att höftopererade Johan Markusson redan har blivit av med kryckorna.

Nackskadade Christoffer Bengtsberg behöver också ytterligare tid innan han är spelklar igen. Men bibehåller Oscar Alsenfelt formen han visade i går finns det ingen anledning till oro.

– Det är många matcher kvar och det är bra med konkurrens på målvaktssidan, säger Alsenfelt.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons