Annons

Savianos tur att bli straffhjälte

I höstas talades det om att ett spöke härjade i Vida Arena. Nu har Växjö Lakers tagit poäng i nio raka hemmamatcher.
– Alla poäng är viktiga, säger Steve Saviano som fick avgöra med sitt straffmål mot Linköping.
Sport • Publicerad 17 februari 2012
Foto: Filip Sjöfors
Steve Saviano har bara lagt två straffar i elitserien. Den första missade han. Mot Linköping blev han matchhjälte med en backhand.
Steve Saviano har bara lagt två straffar i elitserien. Den första missade han. Mot Linköping blev han matchhjälte med en backhand.Foto: Filip Sjöfors

Tre oerhört viktiga poäng fanns i potten. Växjö Lakers och Linköping delade på två av dem under ordinarie matchtid. Efter en mållös förlängning fick Steve Saviano chansen på straff för andra gången denna säsong. Den första missade han. Mot Linköping gjorde han mål. Efter avgörandet skanderade hemmapubliken "Saviano, Saviano, Saviano" och ramsan hördes även i omklädningsrummet när hjälten klev in.

– Jag ville göra en snabb rörelse och ett bra avslut. Jag sade till mig själv att ha tålamod och att tro på mig själv. När Martin (Gerber) räddar tre skott tar det bort pressen från oss, säger matchhjälten.

Annons

Varför tog du straffen?

– Målvakterna har berömt finterna jag gör när vi tränar straffar på träningarna.

Två poäng till Växjö innebär att avståndet ner till Linköping växte till fem poäng. Eftersom Djurgården förlorade derbyt mot AIK blev avståndet till kvalserien än längre. Nu har Växjö Lakers sex sköna poäng till platsen de absolut inte vill hamna på.

– Vi tog poäng mot rätt lag och det kändes där ute. Det var grinigt och osäkert och folk vågade inte göra som vi brukar. Det var kvalkaraktär och vi är fruktansvärt nöjda med två poäng, säger Johan Markusson som överraskande var tillbaka efter sjukdom.

Lagkaptenen fanns inte med på matchdagens värmning. I stället körde han ett träningspass på egen hand för att hitta formen igen efter influensan. En som däremot fanns med på värmningen var nye tjecken Tomas Netik. Under eftermiddagen insjuknade han och Janne Karlsson lyfte luren för att i stället ringa in Johan Markusson i matchtruppen. Beskedet kom 16.30 – två och en halv timme innan nedsläpp.

– Det var bara att hoppa in i bilen och åka. Jag sade till Janne att jag kunde spela om det blir skador. Jag hade kanske inte hundra procent bränsle, men det blev inte så mycket boxplay och det är de som brukar sugan musten ur en.

Straffsegern mot Linköping var Växjö Lakers nionde raka match med poäng hemma i Vida Arena. Hemmaspöket som det snackats om tidigare verkar vara bortskrämt för alltid.

– Jag tror att det var mest tillfälligheter då plus att vi hade en svacka när vi hade många hemmamatcher i rad.

Hemmaspelet blir viktigt nu när allt ska avgöras?

– Oja. Vi har haft en fantastisk publik hela resan och vi är lyckligt lottade, säger Johan Markusson.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons