Annons

Seger för van der Poel i OS-kvalet: "Mäktigt"

Nils van der Poel har inlett säsongen och vägen mot en OS-plats på allra bästa sätt. Han krossade allt motstånd på 5 000 meter i världscuppremiären i Polen.
Skridsko • Publicerad 12 november 2021
Nils van der Poel, till höger, vann i världscuppremiären. Arkivbild.
Nils van der Poel, till höger, vann i världscuppremiären. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Världscupen drog på fredagen i gång i polska Tomaszów Mazowiecki och van der Poel gick in i 5 000-meterstävlingen som den enda åkaren som ännu inte tävlat denna säsong. Det skulle dock visa sig att tävlingsvana inte hade något med resultaten att göra.

van der Poel startade i det åttonde och sista paret och hade därmed alla andras tider att gå på. Svensken startade dock försiktigt och var efter den första kilometern 1,7 sekunder från ledartid.

Annons

Men den regerande världsmästaren visade att starten inte var avgörande. Svensken krossade banrekordet när han åkte över mållinjen, 5,38 sekunder före närmaste konkurrent, kanadensaren Ted-Jan Bloemen.

– Det var en cool känsla på upploppet, det var riktigt mäktigt, säger van der Poel till Radiosporten i Sveriges Radio och berättar att han fått gratulationer från konkurrenterna.

– Det är många som har gratulerat, vissa mer genuint glada än andra, säger han.

– Jag tror att även de mest skarpa och vältränade tvivlar, och det är väl klart att vissa tvivlar lite extra när de blir frånåkta med fem sekunder i världscuppremiären.

Världscuptävlingarna är en del av OS-kvalet, där åkarna samlar poäng i kampen om att få tävla i Peking. Genom segern har van der Poel mycket goda chanser att ta sig dit. Själv tvivlar han på att något kan stoppa honom från en OS-plats.

– Det har jag väldigt svårt att se, det är om jag blir skadad eller sjuk.

Nästa vecka väntar 10 000 meter i norska Stavanger.

Fakta: Vägen till Peking

På 5 000 meter i OS får 20 tävlande delta, på 10 000 meter är det totalt tolv tävlande.

Kvaltävlingarna hålls mellan den 1 november och den 19 december. Fyra världscuptävlingar utgör kvalet.

12–14 november: Tomaszów Mazowiecki, Polen.

19–21 november: Stavanger, Norge (enda loppet på 10 000 meter).

3–5 december: Salt Lake City, USA.

10–12 december: Calgary, Kanada.

Det finns två sätt att få en kvotplats till OS på de långa distanserna.

1) Poängrankning: Samtliga resultat på 5 000 meter och 10 000 meter ligger till grund för en poängtabell. Från listan tilldelas de 14 bästa en plats på 5 000 meter och de åtta bästa en plats på 10 000 meter.

2) Tidsrankning: Därefter ges platser till de sex bästa kvarvarande tiderna på 5 000 meter och de fyra bästa kvarvarande tiderna på 10 000 meter.

Därtill kommer att ingen nation får ha mer än två åkare i någon gren.

Sedan upprättas en reservlista. Senast den 22 januari nästa år ska alla reservplatser vara fördelade – om det blir aktuellt att någon av de uttagna åkarna faller ifrån.

Om Nils van der Poel kvalar in på 5 000 och/eller 10 000 meter kommer han med stor säkerhet att bli uttagen av SOK. Han uppfyller med råge de kriterier som gäller för svenska deltagare, vilket är att kunna konkurrera om de åtta främsta platserna.

Spelen i Peking invigs den 4 februari nästa år.

Källa: IOK/SOK

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons