Annons

Segermaskinen Åby/Tjureda höll årets första nolla

Åby/Tjureda segertåg i bandyallsvenskan tuffar vidare. 4–0 i Smålandsderbyt hemma mot Tranås Bois var lagets åttonde triumf på nio omgångar. Det var också säsongens första hållna Åbynolla där nye ryssen Kirill Popeljajev gjorde mål direkt.
ÅBY • Publicerad 18 december 2018
Åbymålvakten Victor Birgersson höll sin första nolla den här säsongen när Tranås besegrades med 4–0 på Åbybanan.
Åbymålvakten Victor Birgersson höll sin första nolla den här säsongen när Tranås besegrades med 4–0 på Åbybanan.Foto: Lena Gunnarsson

I lördagens hemmamatch mot Boltic hade Åby 6–0 fram till den andra övertidsminuten där värmlänningarna reducerade till 6–1, vilket också blev slutresultatet.

I tisdagskvällens hemmamatch mot Tranås ledde Åby med 4–0 när matchen gick in på tilläggstid. Då sköt Tranås i Åbys målram. Men närmare än så kom aldrig gästande lag på Åbybanan denna decemberkväll och den allsvenska serieledaren kunde därmed räkna in säsongens första hållna nolla.

Annons

– Kul för Victor Birgersson, men spelarna framför honom gjorde också ett bra jobb, säger Åbys tränare Sergej In-Fa-Lin.

Birgersson fick långa stunder stå sysslolös, medan Åbyspelarna försökte tråckla sig igenom Tranås kompakta försvarsmur. Åby hade problem med det, framförallt i den första halvleken.

1–0 kom genom poängkungen Filip Bringe i den 17:e minuten efter hörna.

Tranås kom fram i sporadiska kontringar, men då stod försvaret med Dennis Sjögren, Christoffer Claesson och Daniel Tägt upp bra i försvarslinjen samtidigt som Birgersson agerade bra vid de få tillfällen bollen gick mot målet.

– Vi visste om att Tranås skulle lägga sig på försvar och spela lite småfult, det är deras taktik. Vi försökte knäcka koden, men matchbilden blev inte riktigt som vi ville. Det var en bra kämpainsats i alla fall och två poäng, säger Sergej In-Fa-lin.

Tidigt i andra halvleken fick Åbytränaren se Johan Gunnarsson dundra in 2–0 efter hörna och efter ytterligare en hörna i den 84:e minuten höll sig Björn Einarsson framme och slog in en retur efter skott av Filip Bringe.

Mellan de båda målen hade nye ryske importen Kirill Popeljajev presenterat sig på allvar för hemmapubliken när han fick bollen av Pontus Sjölund och satte 3–0.

22-årige Popeljajev tog plats på vänsterflanken, men rörde sig över stora ytor, visade prov på snabb skridskoåkning och noterades för totalt sex avslut.

– Han vill vara med och bidra, men han har inte spelat match på länge. Med tanke på att han fick klartecken för spel på morgonen gjorde han det bra och jag tror han kommer att bli en tillgång för oss. Kul att han fick göra sitt första mål också, säger In-Fa-lin om Popeljajev.

Åbys team manager, Sören Johansson, tog hand om bollen och gav den senare till Popeljajev som minne.

Annons

Popeljajevs inträde i truppen kan behövas inte minst med tanke på skadeläget. I matchöppningen tvingades mittfältaren Andreas Lysell lämna isen knäskadad efter att ha blivit upphakad. Det oklart hur pass allvarlig skadan är.

På lördag väntar ny hemmamatch för serieledande Åby när IFK Kungälv kommer på besök.

Musikhjälpen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons