Annons

Ser över säkerheten: "Jag har barn som rider"

Peder Fredricson ser över sin säkerhetsutrusning efter den otäcka olyckan på Stockholms stadion – och överväger att skaffa skyddsväst.
– Dels för min egen skull men för kommande generationen med. Jag har barn som rider, säger OS-guldmedaljören.
Ridsport • Publicerad 12 juli 2023
"Några veckor till så är jag i gång", säger Peder Fredricson på en pressträff i Falsterbo.
"Några veckor till så är jag i gång", säger Peder Fredricson på en pressträff i Falsterbo.Foto: Anders Bjurö/TT
Peder Fredricson. Arkivbild.
Peder Fredricson. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ryttarstjärnan är osäker på om han kommer kunna rida EM i Milano i slutet av sommaren efter den otäcka olyckan på Stockholms stadion. Samtidigt är Peder Fredricson full med tillförsikt när han möter pressen för att ge en lägesuppdatering på plats i Falsterbo.

För första gången på 25 år är han här utan att tävla.

Annons

– Men jag är vid gott mod och jag har trevligt. Jag är tacksam att jag kan gå runt, och det känns som att jag snart är tillbaka igen.

"Några veckor till"

Det har gått drygt tre veckor sedan Peder Fredricson råkade ut för den svåra olyckan på Stockholms stadion i samband med Global Champions Tour-tävlingarna. Världsstjärnan föll av hästen Que Sera och ådrog sig bland annat blödningar i nacken.

Nu säger ryttaren att han efter omständigheterna mår bra. Uppe på hästryggen är han dock inte än.

– Det tar lite längre tid än jag hoppats på, men nu är (stöd)kragen borta och jag kan röra huvudet. Några veckor till så är jag i gång.

Nu är det sjukgymnastik och fysisk träning som gäller. 51-åringen berättar att ingenting var brutet men att han drabbats av blödningar och ligamentskador.

Vad det kommer innebära för karriären – och när han kan vara tillbaka på hästryggen – vet han inte själv riktigt. Samtidigt är Fredricson helt övertygad om att han kommer att ta sig tillbaka.

Funderar på skyddsväst

Exakt när får dock kroppen avgöra. Samtidigt närmar sig årets stora mål – EM i Milano i månadsskiftet augusti-september.

– Jag tvingar mig själv att inte fundera på det eftersom jag inte kan påverka situationen ändå. Den här skadan är ingenting jag kan styra över med viljekraft. Jag måste samråda med läkarna om en bra plan för när jag kan vara tillbaka.

– EM är ingenting jag funderar på just nu.

Vad han däremot tänkt mycket på är en översyn av säkerhetsutrustningen.

Annons

– Jag har en väldigt bra hjälm, det är jag tacksam för. Nu är jag lite inne på att kika på en skyddsväst, säger han och fortsätter:

– Dels för min egen skull men för kommande generationen med. Jag har barn som rider.

Säkerhetsutrusning kanske är något man tänker mest på när olyckan verkligen är framme, konstaterar ryttaren.

– Man är tacksam att det fungerar på ett bra sätt. Så det är väl det jag har omprioriterat.

Fakta: Peder Fredricson

Född: 30 januari 1972 i Södertälje.

Familj: Frun Lisen Bratt Fredricson, sönerna Carsten, Hjalmar och Bill.

Syskon: Jens Fredricson.

Klubb: Österlens ridklubb.

Främsta mästerskapsmeriter: OS-guld lag 2021, VM-guld i lag 2022, OS-silver individuellt 2016 och 2021, OS-silver lag 2004, VM-silver lag 2018, EM-guld individuellt 2017, EM-silver lag 2017, EM-brons individuellt 2021, världscupbrons 2019.

Främsta häst: All In, på vilken han vann tre OS-medaljer och mängder med andra segrar. Hästen pensionerades i vintras.

Övrigt (urval): Vinnare av Global Champions Tour, mottagare av Svenska Dagbladets bragdmedalj, vinnare av Jerringpriset två gånger.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons