Annons

Domaren: "Dålig spelförståelse – och otur"

Sirius var på väg mot 3–1 och kanske årets mål av Yukiya Sugita men blev bokstavligt talat blåst på ett mål och tappade till slut två poäng hemma mot Kalmar.
Fotboll • Publicerad 1 november 2020
Yukiya Sugita blev blåst på ett drömmål.
Yukiya Sugita blev blåst på ett drömmål.Foto: Jessica Gow /TT

Det var i 50:e minuten som Sirius råkade ut för säsongens kanske olyckligaste blåsning i allsvenskan.

Det stod 2–1 till Uppsalalaget när Siriusanfallaren Yukiya Sugita med en drömträff placerade bollen via ribban in i bortre krysset till vad han trodde var 3–1.

Annons

Men domaren Kristoffer Karlsson var för het på gröten och lyckades blåsa av spelet i samma sekund som Sugita tog skottet och det var med ett förtvivlat kroppsspråk som japanen såg bollen sitta i krysset men utan att räknas som mål.

– Det är helt otroligt att man kan blåsa bort 3–1-målet. ”Sugi” gör mål. Och domaren blåser när ”Sugi” får skjuta. Domarens uppgift är att känna av och läsa av spelet och när han släpper – för annars skulle han ha blåst av för frispark i första läget – så måste han låta den gå, säger Siriustränaren Henrik Rydström till TT och fortsätter:

– Det är mer fan, det är surt, men jag köper att domarna har det tufft. De ska ta ett snabbt beslut. Jag fick en förklaring efteråt och jag accepterar den, blink, blink eller det gör jag kanske inte. Han gjorde ett fel.

Kostsamt

Det felet visade sig bli kostsamt för Sirius, som visserligen fick en frispark i samma läge men sköt den precis utanför. Än tyngre blev domarmissen såklart när Kalmaranfallaren Geir André Herrem även kvitterade till 2–2 med en nick sex minuter efter blåsningen.

Ett resultat som sedan stod sig matchen ut även om Sirius ansåg att kvitteringsmålet föregicks av offside.

Och huvuddomaren Kristoffer Karlsson medgav själv efter matchen – utan omsvep – att han gjorde helt fel vid sin snabba avblåsning av Yukiya Sugitas fullträff:

– Det är dåligt domarskap och dålig spelförståelse av mig men också mycket otur, tycker jag nu när jag har sett situationen i efterhand. Jag ser tidigt att Sugita blir dragen i tröjan och hinner tänka att jag ska blåsa en frispark, men vill samtidigt vänta och se om det blir ett läge ändå. Och precis när jag tycker att läget är borta… (paus)…alltså hur ofta dunkar man dit den som han gör i den här matchen, frågar sig Karlsson och fortsätter:

– Så jag hinner tänka att det här blir ett kanonfrisparksläge och i samma stund som jag tar det beslutet och ger dem den frisparken så gör Sugita väl årets mål. Det är som sagt en kombination av dålig spelförståelse av mig och en väldans massa otur.

TT: Du skulle göra något bra och så gick det åt skogen?

– Exakt så.

Bad om ursäkt

Annons

Hur domare Karlsson kände i det läget?

– Det kunde man väl se på hela mitt kroppsspråk. Jag kunde inte annat än – där och då – be om ursäkt för vad som blev fel med facit i hand. Sedan har jag samlat på mig så mycket av den här serien att därefter går man vidare och tar nästa situation och jobbar på.

Domare Karlsson och Henrik Rydström talade som nämnts ut efteråt. Det blev däremot inget samtal mellan domaren och huvudpersonen Yukiya Sugita som råkade komma ut under domarintervjun och på frågan om han ville tillägga något bara skakade på huvudet.

Den delade poängen (2–2) får ses som en förlust för Sirius som nu alltså tappade i jakten på en plats i Europa League, medan den var en vinst för Kalmar som behöver varenda poäng man kan få i den täta kampen om att undvika nerflyttning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons