Annons

Janne Andersson: "Beslutet helt uppåt väggarna"

Fifa står fast vid att utestänga Ryssland från all internationell fotboll.
Men beslutet att skicka Polen direkt till playoff-final möts av starka reaktioner från Sverige.
"Fifa fattade till slut rätt beslut när det gällde Ryssland men det här beslutet är tyvärr helt uppåt väggarna ur ett sportsligt perspektiv", säger förbundskapten Janne Andersson i en kommentar på förbundets hemsida.
Fotboll • Publicerad 8 mars 2022
Sverige kommer vid seger mot Tjeckien att möta Polen på bortaplan i VM-kvalets playoff-final. Arkivbild.
Sverige kommer vid seger mot Tjeckien att möta Polen på bortaplan i VM-kvalets playoff-final. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, meddelade på tisdagskvällen att Polen går direkt till playoff-finalen i herrarnas VM-kval. Beskedet följer Fifas beslut från i förra veckan att utestänga Ryssland från all internationell fotboll tillsvidare på grund av landets invasion av Ukraina.

Att ge Polen en plats i finalen, snarare än att låta exempelvis Norge – bästa grupptrea – eller Slovakien – trea i Rysslands kvalgrupp – ta Rysslands plats, får Sverige att reagera kraftigt.

Annons

– Vi förstår att det är speciella omständigheter och många saker att ta hänsyn till. Lika fullt så tycker jag principen att spela med samma förutsättningar, vilket innebär att man ska vinna två tävlingsmatcher, borde gälla, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT och fortsätter:

– Det har vi varit tydliga med i vår dialog med Fifa, men nu har vi fått ett besked och vi har hela tiden varit inställda på att vi behöver två tävlingsmatcher för att ta oss till VM. De förhåller vi oss till även om Polen nu får en fördel oavsett om det blir en till match för oss eller inte.

"Borde färdigställt sportslig rättvisa"

TT: Är ni besvikna?

– Som jag förstår kommer Polen eventuellt spela en träningsmatch mot Skottland, men det är inte samma sak som två tävlingsmatcher. Ur det perspektivet tycker jag att man borde färdigställt sportslig rättvisa.

– Det är klart att det finns en besvikelse, det rimliga och mest rättvisa håller sig till den struktur som är bestämd, att man måste spela två tävlingsmatcher för att ta sig till VM.

Har överklagat till Cas

Rysslands fotbollsförbund lämnade på tisdagen in en överklagan till Idrottens skiljedomstol, Cas, och kräver att avstängningen från all internationell fotboll hävs. Cas meddelar att man kommer med ett besked "inom några dagar".

Fifas besked innebär att Sverige som planerat kommer att möta Tjeckien om lite mer än två veckor, den 24 mars, i det andra playoffmötet. Vinnaren i den matchen får alltså möta Polen – i Polen – fem dagar senare i en direkt avgörande match om en plats i VM i Qatar senare i år.

Däremot skjuts Ukrainas VM-playoffmöte med Skottland fram till juni, meddelar Fifa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons