Annons

"Ska bli skönt att prova det riktiga fotbollslivet"

Han är 2.02 meter lång, men han kan inte nicka enligt tränaren Roar Hansen. På tisdagen gjorde Filip Thurn och ytterligare tre spelare sin första träning med Öster.
Sport • Publicerad 11 januari 2012

Det gula ljuset från lamporna lyser upp den gröna konstgräsmattan. Just denna försäsong är den grönare än på länge. Det nylagda konstgräset välkomnas av tränaren.

– Det är lika stor skillnad som att gå från grus till första generationens konstgräs. Det får vi vara lyckliga för eftersom vi vill vara ett spelade lag och jag vill att vi ska ha ett bra passningsspel. Det blir bättre kvalitet i allt, säger Roar Hansen.

Annons

Försäsongen har som vanligt föregåtts av Silly season, men Östers värvningssäsong har inte varit speciellt löjlig. Fyra nya spelare har tillkommit. Alla är unga – och utvecklingsbara. Störst steg väntar för Filip Thurn. I höstas var han anfallare mot Älmhult och Markaryd i division 3-fotbollen. Nu väntar Hammarby och Halmstad i superettan.

– Det ska bli skönt att få prova på det riktiga fotbollslivet. Nu känns det som att man kan satsa på heltid. Det är klart att steget är några divisioner, men jag har spelat en del cupmatcher mot allsvenska lag och lag från superettan. Jag har känt på nivån och vet vad som krävs och tycker inte det är så långt dit, säger anfallaren.

Med sin längd, 2.02 meter, räknar många Filip Thurn som ett vasst hot med huvudet. Men där finns mycket att utveckla.

– Han är två meter lång och kan inte nicka. Kan vi utveckla honom är det hur spännande som helst, säger Roar Hansen och Filip Thurn håller med.

– Ja, han har en poäng där. Jag är väl en okej huvudsspelare, men om man tänker på att jag är 2.02 lång är jag en ganska bedrövlig huvudspelare.

Hässleholmsanfallaren var först in i Östertruppen under försäsongen. Andreas Birgersson och Jonas Hellgren följde och de skrev på sina kontrakt under samma dag.

Andreas Birgersson är det lokala löftet. För tre år sedan spelade han fotboll med moderklubben Rottne. Han flyttade till division 3 och Rydaholm. Han flyttade till division 2 och Ljungby. Nu väntar nästa steg till superettan och Öster.

– Det ska bli en riktig utmaning. Jag har alltid drömt om att spela så högt upp som möjligt. Det är bara att tro på drömmen och att köra på det.

Jonas Hellgren har mer erfarenhet från elitfotbollen. 21-åringen är skolad i Djurgården och spelade förra säsongen i superettan med Västerås SK.

– Jag skadade mig efter premiären och var borta i tio matcher. Det var en nyttig erfarenhet. Jag spelade ungefär 20 matcher och man kommer in i tempot. Det var väldigt viktigt, säger Jonas Hellgren som missade säsongens första bollträning.

Annons

– Jag har haft lite problem med en ljumske och fick en kortisonspruta för en vecka sedan. Jag kommer nog att gå på om en vecka.

Senaste nyförvärvet är det mest meriterade. Andreas Wihlborg har flera allsvenska säsonger bakom sig med Trelleborgs FF. 2011 blev ett tungt år för den skånska klubben när de åkte ur högsta serien, men Andreas Wihlborg fick ganska dåligt med speltid.

– Det är tråkigt. Det blev fem matcher från start och ett tiotal inhopp. Jag vill spela mer och kände mig i bra form hela säsongen. Jag hoppas kunna ta med det här, säger Andreas Wihlborg.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons