Annons

Gemensam manifestation inför skandalmatchen

Skandalmatchen mellan Paris SG och Basaksehir återupptogs med ett nytt domarteam.
Före avspark samlades båda lagens spelare runt mittcirkeln i en knäböjning mot rasismen inom fotbollen.
Uefa meddelade samtidigt att en grundlig utredning inletts för att bringa klarhet i vad som hände och sades på Parc des Princes i Paris.
Fotboll • Publicerad 9 december 2020
PSG:s och Basaksehirs spelare förenades runt mittcirkeln i en manifestation mot rasism inför onsdagens Champions League-match mellan lagen.
PSG:s och Basaksehirs spelare förenades runt mittcirkeln i en manifestation mot rasism inför onsdagens Champions League-match mellan lagen.Foto: Francois Mori/AP/TT

Champions League-matchen sent i tisdags kväll avbröts redan efter nära en kvarts spel sedan det turkiska laget vägrat att spela vidare. PSG lämnade också planen i solidaritet.

Europeiska fotbollförbundets (Uefa) utredning ska försöka slå fast vad som hände, men enligt tv-bilder, ljudupptagningar och vittnesmål från spelare och ledare var upprinnelsen till tumultet och rasistanklagelserna fjärdedomarens agerande.

Annons

Rumänen Sebastian Coltescu påkallade huvuddomaren Ovidiu Hategans uppmärksamhet för något Basaksehirs assisterande tränare Pierre Webo gjort eller sagt och ville få honom utvisad.

"Den svarta där borta"

När Coltescu pekade ut Webo för domaren uppges fjärdedomaren ha sagt: "Den svarte där borta. Gå och kolla vem han är. Den svarte där borta, det är inte möjligt att uppträda på det där sättet".

Webo, som under sin spelartid var landslagsman för Kamerun, reagerade starkt på utpekandet och frågade upprepade gånger fjärdedomaren varför han använde uttrycket "negru" (svart på rumänska).

Den senegalesiske landslagsanfallare Demba Ba, en av Basaksehirs avbytare, gav sig in i ordväxlingen och hördes säga: "När du nämner en vit kille säger du aldrig 'den här vite killen', du säger bara 'den här killen', när du nämner en svart kille säger du 'den här svarte killen'. Varför?".

Basaksehirs mittfältare Giuliano uppgav för brasilianska medier att fjärdedomarens kommentar "var mycket tydlig, många hörde den, bland andra vår tränare. Det var skamligt. Som lag och som grupp bestämde vi oss för att protestera eftersom det här är oacceptabelt. Vi måste få ett slut på rasismen".

För att fortsätta matchen krävde Basaksehir att fjärdedomaren skulle ersättas och fick stöd från PSG, men Uefa lyckades inte under kvällen få fram en ny domare.

Nytt domarteam

Under natten beslutades dock att matchen skulle återupptas med ett nytt domarteam redan på onsdagen.

Nederländaren Danny Makkelie utsågs till huvuddomare, och klockan 18.55 på onsdagskvällen blåste han i gång matchen för att avklara de återstående 76 minuterna. På Basaksehirs bänk fanns åter Pierre Webo, efter att det röda kort som delades ut till honom tagits bort.

På uppvärmningen bar spelare från båda lagen t-tröjor med texten "No To Racism" (nej till rasism) och inför avspark samlades de båda lagen, liksom domarteamet, runt mittcirkeln, för att sedan knäböja till stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

Uefa valde också att göra ett undantag från sitt regelverk, som säger att ett lag som lämnar planen ska ses som förlorare och ska bötfällas med ett belopp på cirka 2,6 miljoner kronor. Så kommer inte ske i det här fallet.

Starka reaktioner

Annons

Reaktionerna på tisdagens händelser i Paris har varit starka och blev också snabbt politiska, med fördömande uttalanden från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Frankrikes idrottsminister Roxanna Maracineanu, född i Rumänien, ställde sig bakom spelarnas agerande att lämna planen och kallade det för ett "historiskt beslut".

Även det franska fotbollsförbundets ordförande Noël Le Graët uttalar sitt stöd för spelarna.

– Jag hyllar attityden hos de två lagen som tog ett exemplariskt beslut när de lämnade planen. Dessa oacceptabla händelser har ingen plats på en arena, säger han enligt Reuters.

Ionut Stroe, Rumäniens idrottsminister, ber om ursäkt för sin landsman Sebastian Coltescus uppträdande.

– Vi fördömer bestämt alla uttalanden som kan betraktas som rasistiska eller diskriminerande. Å rumänsk idrotts vägnar ber jag om ursäkt för denna olyckliga händelse. Det var en enskild händelse, den representerar inte rumänsk idrott, säger han till tv-kanalen Digi24.

Paris Saint-Germain vann till slut den återupptagna matchen med klara 5–1. I och med att Leipzig tidigaree besegrat Manchester United med 3–2 var PSG redan klart för åttondelsfinal, men via segern mot Basaksehir säkrade man också förstaplatsen i gruppen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons