Annons

Skidflygning nu även för kvinnor

Backhoppning • Publicerad 13 april 2022
Norska stjärnan Maren Lundby i Vikersund, där damernas premiärtävling i skidflygning ska gå. Arkivbild.
Norska stjärnan Maren Lundby i Vikersund, där damernas premiärtävling i skidflygning ska gå. Arkivbild.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Kvinnliga backhoppare får nu även tävla i skidflygning från nästa säsong. Det beslutade Internationella skidförbundet på torsdagen.

Premiärtävlingen går i norska Vikersund.

Annons

Norge och storstjärnan Maren Lundby har varit pådrivande för att även kvinnor ska få tävla i den mest spektakulära backhoppningsgrenen, där man hoppar längre än i K90- och K120-backarna. Men i fjol röstades förslaget ner.

Kvinnor har deltagit i backhoppningstävlingar sedan i början av 1900-talet, men länge mycket begränsat. Under en period tävlade kvinnor och män i samma tävlingar.

Först 2009 fick damerna en världscup i backhoppning och i OS har man tävlat sedan i Sotji 2014. I OS i Peking i år deltog för första gången en svenska, Frida Westman, som slutade på 16:e plats.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons