Annons

Skotska domare kommer ut: "Förändra kulturen"

Josh Cavallo och Jake Daniels har mottagits med öppna famnar i fotbollsfamiljen sedan de meddelat att de är homosexuella.
Nu kommer även skotska domarna Craig Napier och Lloyd Wilson ut.
Fotboll • Publicerad 2 juni 2022
Två skotska fotbollsdomare har nu kommit ut. Arkivbild.
Två skotska fotbollsdomare har nu kommit ut. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Kanske, kanske är herrarnas toppfotboll på väg att ta klivet in i 2000-talet på riktigt, där alla är välkomna – oavsett läggning.

Dit är steget förvisso alltjämt långt, men nog börjar det hända saker.

Annons

I oktober i fjol kom 22-årige australiern Josh Cavallo ut och blev där och då den enda öppet homosexuella herrspelaren i någon av världsfotbollens toppdivisioner. I mitten av maj berättade sedan Blackpools Jake Daniels, 17, att han är gay – och blev därmed den första herrspelaren i Storbritannien att komma ut under sin aktiva karriär sedan framlidne Justin Fashanu 1990.

Gemensamt för Cavallo och Daniels? De har båda mottagit stora hyllningar och uppmuntrande tillrop för sina beslut att försöka göra herrfotbollen till en öppnare, mer tillåtande, plats.

"Förändra kulturen"

Och nu har alltså skotska domarduon Craig Napier och Lloyd Wilson följt efter. Napier dömde tio matcher i den skotska högstaligan förra säsongen, medan Wilson håller till i de lägre divisionerna.

– Jag har aldrig haft någon dålig erfarenhet när jag har pratat om de här sakerna. Det har alltid känts så mycket bättre efter att jag har pratat om det, säger Craig Napier i en video på det skotska fotbollsförbundets Twitterkonto.

– Det här är inte en diskussion som handlar om mig, det är en diskussion som handlar om att försöka förändra kulturen i den skotska fotbollen.

– Det är inte något man kan förändra, det är inte något som är värt att dölja, fortsätter han.

Hoppas fler ska följa

Lloyd Wilson hoppas att fler framöver ska våga följa i Josh Cavallos och Jake Daniels fotspår.

– Jag pratar om det här för jag vet att det finns människor där ute som tittar på matcher, som jobbar i klubbar, som själva spelar, dömer, och som fortsätter att leva sitt liv på ett sätt som de inte vill, säger han på Youtubekanalen som tillhör Back Onside, en stiftelse som arbetar för att förbättra psykisk hälsa.

"Du är en mästare. Fotboll är för alla. Stor respekt", skrev Zlatan Ibrahimovic på Twitter riktat till Josh Cavallo i höstas.

"Enorm respekt för detta modiga beslut. Låt oss alla hjälpas åt för att skapa en säker och stöttande miljö för hbtqi-personer inom fotbollen och bortom den", skrev tidigare Manchester United- och landslagsbacken Rio Ferdinand efter att Jake Daniels kommit ut.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons