Annons

Dan Magnusson: Sluta deppa Emma – idag får du ett bra besked

Besviken i går.
Glad i dag.
Så är idrottslivet just nu för Växjö DFF:s 18-åriga mittback Emma Holmqvist.
Dan MagnussonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 21 maj 2024
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö DFF:s Emma Holmqvist deppar efter måndagens 0–2 hemma mot Kristianstad.
Växjö DFF:s Emma Holmqvist deppar efter måndagens 0–2 hemma mot Kristianstad.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Nyförvärvet från Husqvarna FF, och hennes Växjö DFF-lagkompisar, kämpade tappert i 90+5 minuter men förlorade trots det måndagskvällens hemmamatch mot Kristianstads DFF med 0–2.

Efter lunch i dag kommer emellertid Emma Holmqvist, som är barnbarn till 202-faldige före detta Tre Kronor-målvakten Leif ”Honken” Holmqvist, att bli uttagen till det svenska U23-landslaget.

Annons

Emma har redan gjort 14 U17- och sex U19-landskamper men att som 18-åring komma med i U23-landslaget är verkligen ett imponerande sätt att föra Holmqvist-familjens blågula arv vidare.

Uttagningen är inte officiell ännu men kommer, enligt mina uppgifter, att bli det strax efter kl 14 på tisdagen.

Andra Växjö DFF-spelare, som redan hunnit spela i U23-landslaget, och också hoppas på att bli uttagna till 4-nationsturneringen i Växjö den 29 maj-4 juni är Nesrin Akgün, Emma Pennsäter och Tilde Johansson. Den sistnämnda har dock missat många matcher i vår på grund av sjukdom.

”Pennan” å sin sida tvingades i måndagsmatchen dra ner Kristianstads Guðný Árnadóttir efter 77 minuter och orsaka den straff som betydde 0–2 och definitivt släckte Växjös poängförhoppningar.

Så dags hade Växjö mödosamt jobbat sig tillbaka in i tillställningen sedan gästernas svårstoppade isländska tvåmålsskytt Hlin Eiriksdottir skjutit 0–1-målet stolpe in redan efter nio minuter.

Men Växjö hade svårt att få grepp om mittfältet – där Elin Nilsson hade en mer defensiv roll än vanligt – och som en konsekvens av det även svårt att skapa heta målchanser.

Saknaden av offensiva spetskompetens som till exempel Bryndis Nielsdottir besitter är stor. Växjö hoppas att hon kan vara tillbaka till bortamatchen mot Linköping den 29 juni.

Och vad gäller skadade mittfältaren Alexandra Jonasson är förhoppningen att hon ska kunna vara tillbaka innan midsommar.

”Växjö hade svårt att få grepp om mittfältet – där Elin Nilsson hade en mer defensiv roll än vanligt – och som en konsekvens av det även svårt att skapa heta målchanser.”

Om hemmaspelarna hade svårt att skapa målchanser så ”osade det katt” desto oftare framför Växjös mål. Men det vaktades av storspelande danska målvakten Maja Bay Østergaard.

Bland annat svarade hon för ett panterlikt språng innan hon limmade ett skott från Josefin Harrysson och kastade sig sedan modigt framför en skog av ben och fötter i samband med en trippelräddning i 53:e minuten.

Annons

Men faktum kvarstår – detta var Växjös tredje raka förlust, och 13 insläppta mål på sju inledningsmatcher är ett sämre defensivt facit än Växjö brukar prestera.

Fyra av sju säsonger sedan 2018 har Växjö släppt in färre än 13 mål på sina sju första matcher.

Vart Växjös säsong nu ska ta vägen (efter tre segrar och fyra förluster) kommer troligen att bestämmas av resultatet i söndagens hemmamatch mot Djurgården (tre poäng före Växjö i tabellen).

Efter den matchen är det nämligen landslagsuppehåll och sedan ställs Växjö DFF mot tabelltvåan Hammarby (borta) och serieledande Rosengård (hemma)...

Annons
Annons
Annons
Annons