Annons

SM-brons som blev till silver

Dackegymnasternas mixade USM-lag var nöjt redan vid defileringen in till prisutdelningen. Sedan korrigerades poängen, ett brons blev ett silver och glädjen var total.
Växjö • Publicerad 2 juni 2019
Annie Petersson är i gång under den avslutande trampetten som Dackegymnasterna satte perfekt. Det gav en silvermedalj.
Annie Petersson är i gång under den avslutande trampetten som Dackegymnasterna satte perfekt. Det gav en silvermedalj.Foto: Filip Sjofors

– Det är så roligt. Vi har kört ihop tillsammans bara en kort tid och det är verkligen kul att över huvud taget få ihop ett lag som kan tävla i SM, sa Mia Hageskog, en av tränarna i Dackegymnasterna.

Det blev som sagt lite dramatik före prisutdelningen. Enligt de inofficiella resultaten räckte nämligen Dackegymnasternas poäng bara till en tredjeplats. Någon tiondels poäng saknades upp till silverplats. Men sedan kom en ändring från domarna, som plussade på Dackegymnasternas poäng.

Annons

Sedan började de tio killarna och tjejerna och deras tränare titta förvånat på varandra. Med matetatikens hjälp räknade de snabbt ut att de avancerat upp till prispallens näst finaste position.

Silvermedaljörer från vänster Noel Lundborg, Vilhelm Sjöstrand, Alfred Åberg, Viggo Bergström, Isak Bergström, Julia Petersson, Tuva-Stina Roth, Max Rothman, Annie Petersson, Olivia Axberg, Wilma Bring, Alice Oskarsson, Matilda Lundqvist och Ellen Löfmark.
Silvermedaljörer från vänster Noel Lundborg, Vilhelm Sjöstrand, Alfred Åberg, Viggo Bergström, Isak Bergström, Julia Petersson, Tuva-Stina Roth, Max Rothman, Annie Petersson, Olivia Axberg, Wilma Bring, Alice Oskarsson, Matilda Lundqvist och Ellen Löfmark.Foto: Malene Petersson

– Vi var väldigt nöjda med vår insats och samtidigt kändes det lite surt att bli trea när det var så jättejämnt. Jag funderade själv lite på kompositionspoängen, som jag tyckte var konstig. Sedan ändrades poängen och alla tänkte "vad händer nu?" berättade Mia Hageskog.

Ett tjutande jubel i en välfylld Fortnox Arena mötte sedan hemmagymnasterna när de hoppade upp på pallen och mottog sina medaljer. En mycket jämn mixedtävling slutade med GK Splitt som svenska mästare med totalpoängen 36,95 före Dackegymnasterna på 35,95, bara 0,05 före trean Tullinge.

I laget ingick Noel Lundborg, Vilhelm Sjöstrand, Alfred Åberg, Viggo Bergström, Isak Bergström, Julia Petersson, Tuva-Stina Roth, Max Rothman, Annie Petersson, Olivia Axberg, Wilma Bring, Alice Oskarsson, Matilda Lundqvist och Ellen Löfmark.

Stämningen var på topp i Fortnox Arena under hela helgen.
Stämningen var på topp i Fortnox Arena under hela helgen.Foto: Filip Sjofors

Dackegymnasternas damlag genomförde sitt program under lördagens kval. Målsättningen var att förbättra fjolårets 14:e-plats och finnas med bland de tio lag som kvalificerar sig till söndagens final.

Det gick inte som planerat. När alla lag kvalat klart slutade Dackegymnasterna först på en 23:e-plats, nästan tre poäng färre än vad som krävts för att nå finalen.

– Det som gjorde att vi inte riktigt räckte till var svårighetsgraderna i fristående. Handstående hade vi gärna velat få godkänt men det fick vi tyvärr inte. Vi hade även några fall på andra varvet på trampetten. Det var lite tråkigt, men det är bara att komma tillbaka nästa år, sa Mia Hageskog.

Noel Lundborg bjuder på akrobatik på trampetten medan ledarna Tobias Forss och Daniel Paredes övervakar.
Noel Lundborg bjuder på akrobatik på trampetten medan ledarna Tobias Forss och Daniel Paredes övervakar.Foto: Filip Sjofors

Hur skulle du vilja summera USM-helgen för egen del?

– Glädje, gemenskap och fantastiska gymnaster. Jag är så stolt över allas insatser, de har varit så duktiga allihop.

Damfinalen blev en spännande uppgörelse mellan kvalettan Brommagymnasterna och GT Vikingarna från Lidingö där de förstnämnda gick segrande ur striden.

Även i herrklassen gick SM-guldet till Brommagymnasterna före KFUM och Uppsalas pojktrupp.

Daniel EnestubbeSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons