Annons

Bekräftat: Ny spelort för Sverige i EM

Det muterade coronaviruset från minkar tvingar danska Fredrikshamn att dra sig ur som spelort i damernas handbolls-EM.
Därmed får det svenska laget flytta. Nu är det klart att Herning blir ny spelort.
Handboll • Publicerad 6 november 2020
Fredrikshamn kommer inte att kunna stå som spelort när handbolls-EM i Norge och Danmark inleds i december. Sveriges matcher flyttas till Herning. Arkivbild.
Fredrikshamn kommer inte att kunna stå som spelort när handbolls-EM i Norge och Danmark inleds i december. Sveriges matcher flyttas till Herning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Coronasituationen påverkar handbolls-EM i Danmark och Norge i december. Fredrikshamn, där Sverige var tänkt att spela det inledande gruppspelet, kan inte längre arrangera matcher på grund av nya restriktioner på norra Jylland.

"Vi har möjligheten att ta hand även om den andra gruppen, så naturligtvis hjälper vi till", säger arenachefen Georg Sørensen i ett pressmeddelande enligt Ritzau.

EHF bekräftar

Annons

Europeiska handbollsförbundet (EHF) bekräftar att Fredrikshamn stryks som EM-ort.

"Efter danska regeringens tillkännagivande denna vecka gällande hårdare coronarestriktioner på norra Jylland har EHF fått en förfrågan om att ta bort Fredrikshamn som spelort", skriver man på sin hemsida.

Det är det muterade coronaviruset som spridits från minkar som sätter stopp. Sju kommuner på norra Jylland, en av dem Fredrikshamn, har stängt ner och hårda restriktioner har nu införts. Hittills har elva personer i Danmark smittats av det muterade viruset.

Flyttar till Herning

Sveriges grupp skulle ha avgjorts i Fredrikshamn den 3–7 december. Övriga lag i gruppen är Ryssland, Tjeckien, Spanien.

– Vi får se vad det finns för alternativa spelorter, men jag skulle gissa på att det blir Herning där den andra gruppen spelar, sade svenska landslagschefen Hanna Fogelström till TT innan det formella beskedet kommit från arrangörerna.

I Herning spelas en annan av mästerskapets fyra grupper. Det är också dit Sverige får flytta vid avancemang till mellanrundan. Förbundskapten Tomas Axnér säger att det är bra alternativ även för det första gruppspelet.

– För oss kan jag tycka att det blir enklare, säger Tomas Axnér till Sydsvenskan.

I samband med upptäckten av det muterande viruset meddelade den danska regeringen att alla minkar i Danmark ska avlivas.

Även i Norge, det andra värdlandet, är situationen osäker. Handbolls-EM har ännu inte fått ett undantag från restriktionerna, som just nu säger att om en spelare i ett lag testar positivt för coronaviruset ska hela laget samt motståndarlaget sättas i karantän.

I nästa vecka väntas besked från norska myndigheter.

Fakta: Handbolls-EM

Datum: 3–20 december.

Spelas i: Danmark och Norge

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien

Grupp B (Herning): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien

Grupp C (Trondheim): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien

Grupp D (Trondheim): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Grupp A och B slås ihop i Herning och C och D i Trondheim. Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal och treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien

5 december: Spanien

7 december: Ryssland

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons