Annons

Nya möten med Spanien på vägen till VM

Spanien, Grekland, Georgien och Kosovo – det är nationerna som väntar Sverige i kvalet till fotbolls-VM i Qatar 2022.
Fotboll • Publicerad 7 december 2020
För Emil Forsberg och landslaget väntar nya möten med Spanien i nästa års VM-kval till slutspelet i Qatar. Arkivbild.
För Emil Forsberg och landslaget väntar nya möten med Spanien i nästa års VM-kval till slutspelet i Qatar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.
Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Det europeiska VM-kvalet i fotboll till slutspelet 2022 lottades i Zürich på måndagskvällen. Andersson och hans högra hand Peter Wettergren följde lottningen i C Mores direktsändning.

De verkade rätt nöjda med utfallet.

Annons

– Jag tycker det är bra med en femlagsgrupp, bra att inte behöva ha tre tävlingsmatcher i mars och september. Det är en positiv del av lottningen, säger Janne Andersson.

Praktiskt innebär det att landslaget kan lägga in vänskapslandskamper i både mars och september i samband med VM-kvalen.

Den främsta konkurrenten om gruppsegern – som ger en direktplats till VM-slutspelet – är förstås Spanien. Världsnationen vann EM-kvalgruppen före Sverige förra hösten – och väntar dessutom i Bilbao i juni, i sommarens senarelagda EM-slutspel.

Tre möten med Spanien 2021

Under nästa år väntar dubbelmöten i VM-kvalet mot världsmästarna från 2010.

– Spanien är ett av de tuffaste motstånden. Vi har stött på dem i EM-kvalet, en match i Spanien där vi höll emot i 60-65 minuter, men de var klart bättre (seger 3–0 i Madrid). Vi ledde rättvist in på tilläggstid i returen hemma, när de fick ett slumpmål efter en hörna. Det var surt, men nu hade det ingen betydelse i slutändan eftersom vi tog oss till EM.

VM-kvalet inleds i slutet av mars och avslutas i november. Spelprogrammet fastställs under tisdagen. Sverige kan alltså ställas mot Spanien i VM-kvalet redan före gruppspelsmötet i EM.

– Jag tror att vi får spelordningen framåt kvällen. Hur den görs vet jag inte. Tidigare har den kommit färdig, man har väl någon form av system där olika variabler vägs in, säger Andersson.

Andersson om det är en fördel att få Spanien hemma i slutet av kvalet:

– Det har varit så tidigare och varit bra för oss, men det är lättare att kommentera spelordningen när den kommer i stället för att spekulera nu.

"Läsa på mer"

Andersson påpekar att han har rätt dålig koll på Grekland och Georgien.

Annons

– Nationer som vi inte mött på de 65 landskamper vi spelat sedan jag tog över 2016.

– Där får jag läsa på mer.

Lite bättre koll har förbundskaptenen på den relativt nya fotbollsnationen Kosovo.

– Kosovo mötte vi på januariturnén när vi vann med 1–0. Det var några Sverigebekantingar som var med då och säkert kommer att vara med igen. Kosovo är en av de absolut starkaste nationerna ur den potten.

Bär på antikroppar

Andersson, covid 19-smittad i november, fick på måndagen beskedet att han bär på antikroppar. Framöver hoppas han kunna resa ut i Europa för att se och träffa landslagsspelare.

– För egen del känner jag mig inte så orolig för att bege mig ut och resa. Vi får se vid nyåret hur det ser ut i världen, men har jag mina antikroppar på plats kommer det säkert att bli en hel del resande.

– Jag hoppas att jag kan göra det. Det är verkligen något jag har saknat. Vi får ta det efter hand men min målsättning är att komma ut och träffa och se spelare igen.

TT: VM-slutspelet i Qatar

Var: Spelas i Qatar med huvudstaden Doha som huvudort. Majoriteten av arenorna är nybyggda, liksom stora delar av infrastrukturen mellan spelorterna.

När: 21 november–18 december 2022.

Varför: En ofta ställd fråga. Protesterna har varit många och högljudda sedan Internationella fotbollsförbundet Fifa för tio år sedan utsåg Qatar som värd för herrarnas världsmästerskap. I synnerhet har landet fått hård kritik för brott mot de mänskliga rättigheterna. Behandlingen av de gästarbetare som byggt arenorna har väckt internationell avsky. Åtskilliga arbetare har förolyckats under arenabyggena. Korruptionsmisstankar har också riktats mot landet och mot Fifa och Europeiska fotbollsförbundet Uefa.

VM i vintertid: Ja, det blev till slut så. Fifa tvingades backa från den ursprungliga planen att som vanligt spela mästerskapet under juni och juli. Vid den tidpunkten är det dagtid olidligt hett i Qatar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons