Annons

Sparkade F1-föraren vill hjälpa ryska paralympier

Den tidigare formel 1-föraren Nikita Mazepin är fortfarande chockad över att ha sparkats från Haas. Han startar nu en stiftelse för att hjälpa andra exkluderade ryska idrottare.
Formel 1 • Publicerad 9 mars 2022
Nikita Mazepin sparkades av Haas.
Nikita Mazepin sparkades av Haas.Foto: Darko Bandic/AP/TT

I lördags bröt det amerikanska F1-stallet Haas med storsponsorn Uralkali och dess ägare, Dimitrij Mazepin på grund av de nära banden till Rysslands president Vladimir Putin.

Det resulterade i att Nikita Mazepin, som är son till Dimitrij, också fick sparken.

Annons

– Jag var inte beredd på att Haas skulle bryta kontraktet med mig. Det var en väldigt smärtsam och oväntad situation för mig, säger Nikita Mazepin på en presskonferens.

– Jag är en ung man på 23 år, jag var inte redo. Jag fick ingen förvarning eller stöd.

Pengar som skulle investerats i Haas kommer nu i stället att läggas på Mazepins nya stiftelse "We Compete As One" – ett namn som påminner om formel 1-mottot "We Race As One".

– Stiftelsen kommer att fördela både ekonomiska och andra resurser till idrottare som tillbringat hela sina liv med att förbereda sig inför OS, Paralympics eller andra topp-tävlingar, för att sedan stoppas från det på grund av vilket pass de har, säger Nikita Mazepin.

– Ingen tänker på vad som väntar för de här idrottarna. Det här kommer att inkludera idrottare från alla konfliktområden. Vår dörr är öppen för alla. Vi börjar med det ryska paralympiska laget.

Mazepin har inte velat kommentera kriget nämnvärt men inledde presskonferensen med att säga att ryska och ukrainska medborgare har en djupare förståelse för situationen än personer från andra länder.

Det internationella motorförbundet, FIA, har krävt att alla förare i F1-cirkusen skriver under förbundets principer om fred och neutralitet och att "stå bakom folket i Ukraina".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons