Annons

Spelare hängs ut på svarta listan

Svarta listan.
Där har ni en av nyheterna på Smålands Fotbollförbunds hemsida. Under rubriken avstängda spelare går det att följa vilka fotbollslirare i distriktet som dragit på sig röda kort och tvingats stå över matcher.
Sport • Publicerad 22 april 2004

- Vi hade uppe frågan om att införa den så kallade svarta listan förra året och jag fick i uppdrag att kontakta andra distrikt som redan hade avstängda spelare utlagda på nätet. När vi stämt av med dessa förbund bestämde vi oss för att gå samma väg, berättar Sten Nilsson som är ansvarig för tävlingsenheten på Smålands Fotbollförbund.

Sten tycker inte att införandet av den svarta listan är speciellt anmärkningsvärd.

Annons

- Nej, vi gör bara som Svenska Fotbollförbundet och ett antal andra distrikt.

Huvudsyftet med att hänga ut spelare som blivit avstängda är förstås att ytterligare stärka fair play-andan.

Att nyordningen skulle vara integritetskränkande tycker varken Sten Nilsson eller de distrikt han varit i kontakt med.

- Det är väl inte så himla roligt att bli uthängd på den svarta listan, men håller man käften och spelar just hamnar man inte där.

Osman klagar inte

En av spelarna som för tillfället finns på Smålandsfotbollens svarta lista är snart 18-årige Växjökillen Osman Deljan. När Osman i höstas representerade Bergendahlska i en division 6-match mot Hovshaga ådrog han sig en grov förseelse som renderade i en lång avstängning.

Osman har inga kritiska synpunkter på att vara uthängd på förbundets svarta lista.

- Nej, har man gjort fel får man stå för det. Och jag står för det jag gjort. Jag kan inte klaga över att finns på svarta listan, säger Osman som är avstängd fram till 27 april.

- När jag avtjänat mitt straff ska jag börja träna och spela i Araby då min tidigare klubb Bergendahlska inte har något lag i seriepel den här säsongen.

Förutom införandet av svarta listan fortsätter Smålands Fotbollförbund att ta ut en så kallad administrativ avgift för spelare som drar på sig avstängningar. En grov utvisning kostar 500 kronor.

- Vår främsta uppgift är att utveckla fotbollen och lägga kraft på det, säger Sten Nilsson som en motivering till varför förbundet tar betalt för att lägga ned arbetstid på bestraffningsärenden.

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons