Annons

Stängd speedwayserie även nästa år

SM-slutspelet blir sitt vanliga jag, men andra tillfälliga förändringar kommer att gälla även nästa säsong av elitserien i speedway.
Dessutom hålls serien fortsatt stängd för upp- och nedflyttning.
Speedway • Publicerad 4 november 2020
Elitserien i speedway behåller flera av förändringarna som infördes med anledning av coronapandemin även nästa säsong. Arkivbild.
Elitserien i speedway behåller flera av förändringarna som infördes med anledning av coronapandemin även nästa säsong. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Den pågående coronapandemin förkortade årets elitseriesäsong kraftigt, regerande mästarlaget Smederna drog sig ur och matcherna avgjordes i enkelmöten utan publik.

Inför nästa speedwayår är planen att vissa saker ska återgå till det normala, medan andra förändringar består.

Annons

Med Smederna troligen tillbaka kommer antalet lag åter vara nio till antalet och förhoppningen är att man också ska återgå till dubbelmöten. Upplägget kring slutspelet blir detsamma som före pandemin. I stället för att alla lag går till kvartsfinal, som i år, går ettan och tvåan från grundserien direkt till semifinal medan lag 3–6 gör upp i kvartsfinaler.

Färre övergångar

Man ändrar också reglerna kring övergångar. Nästa år kommer lagen ha fyra transferkort i stället för sju, som var fallet i år. Som kompensation för det får lagen längre tid på sig att spika sina trupper, som nu måste vara klara först den 28 februari nästa år, tre månader senare än vanligt.

Vissa av förändringarna behåller man däremot. Till exempel att lagen bara behöver använda sex förare per match, varav två måste vara svenska, i stället för sju. Det är också tillåtet att ha en "fri sjua", en reserv utanför det ordinarie schemat. Nytt är dock att reserverna, det vill säga förare sex och eventuellt sju, måste vara svenskar, och ha ett ingångssnitt på högst 1,0 (baseras på föregående säsong).

Inga åker ur

”Genom regeländringen för sexan och den eventuella sjuan säkrar vi dessa platser till svenska förare och möjliggör i praktiken för alla lag som vill och kan, att köra med minst tre svenskar. I år fick vi i några matcher världsförare som hamnade på plats nummer sex som reserv och det vill vi inte ska hända nästa år”, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande i Elitspeedway Sverige (ESS), i ett pressmeddelande.

Det kommer inte heller nästa säsong bli några upp- och nedflyttningar från högsta serien. Elitserien har varit stängd i tre år men skulle egentligen ha öppnats inför kommande säsong. Nu väljer man att förlänga det över 2021.

”Detta är en nyckelfråga för att klubbarna ska kunna satsa långsiktigt. Som det ser ut nu finns det inte en fungerande allsvenska utan elitklubbarnas insatser med egna eller gemensamma utvecklingslag. Det är inte rimligt att ett elitlag ramlar ner och riskerar att få möta sitt eget reservlag i samma serie och där vissa förare dessutom dubblerar i båda lagen", säger Mikael Holmstrand.

Fakta: Elitserien i speedway 2021

Här är några av de viktigaste reglerna som i nuläget gäller för nästa års elitserie i speedway:

+ Lagens trupper ska vara spikade senast den 28 februari 2021. Trupperna får bestå av max åtta förare med ingångssnitt över 0,5.

+ Fyra transferkort får användas från den 15 april och fram till dess att laget avverkat 75 procent av grundserien.

+ Körschema för sex förare, men med möjlighet att använda sju om man vill. Minst två av förarna 1–6 måste vara svenska, och både förare 6 och 7 måste vara svenska med ett ingångssnitt på max 1,0.

+ Sex lag går till slutspel, två direkt till semifinal och fyra som gör upp i kvartsfinaler.

+ Utländska förare måste ha kört minst två grundseriematcher för att få vara med i slutspelet.

+ Ligan fortsatt stängd för nedflyttning.

Källa: Elitspeedway Sverige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons