Annons

Pontus Steneros: Vipers måste sätta fart på spelet

I kväll går Växjö Vipers för fjärde raka segern i SSL-innebandyn. Smålandspostens Pontus Steneros listar tre viktiga punkter för Växjölaget inför matchen mot Höllviken.
Pontus StenerosSkicka e-post
Växjö • Publicerad 16 oktober 2019
Pontus Steneros
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

1) Håll ner Wilhelmssons poängproduktion: Mot Höllviken handlar i princip allt om att stoppa Johannes Wilhelmsson. 27-åringen är så pass bra att motståndarna får räkna med någon poäng från hans klubba. Det gäller dock att hålla ner stjärnans produktion och gå plus på hans femma. Då är mycket vunnet. Förra säsongen vann Wilhelmssons hela SSL:s poängliga med 86 poäng (33+53) på 32 matcher. Och det i ett bottenlag. Det är starka papper. Ofta söker Wilhelmsson radarkompisen och målskytten Pontus Karlsson Martell. Han satte 35 mål i fjol. Men plockas Wilhelmsson bort brukar även övriga i kedjan ha svårt att leverera.

Johannes Wilhelmsson är den spelare i SSL som betyder mest för sitt lag.
Johannes Wilhelmsson är den spelare i SSL som betyder mest för sitt lag.Foto: Adam Ihse/TT

2) Sätt fart på spelet: Höllviken lär acceptera en matchbild där det är Växjö som för spelet. Därefter är hemmalagets tanke att vara effektivt när läget att gå framåt uppstår. För Växjös del gäller det att inte vaggas in i Höllvikens tempo. Sätt i stället fart på benen och bollen. Våga ta skott utifrån. Sätt hårt tryck mot kassen. Höllviken kan få det svårt att hänga med. Högt tempo är också ett sätt att trötta ut spelarna i hemmalaget. Höllviken har inte seriens bredaste trupp och brukar gå runt på få spelare.

Jesper Sankell blir viktigt i kväll med sin fart.
Jesper Sankell blir viktigt i kväll med sin fart.Foto: Erik Mårtensson/TT

3) Få ett bra avstamp inför tuffare matcher: Höllviken är den sista i inledningen av matcher mot lagen i den södra derbygruppen. Därefter väntar lagen i den på pappret tuffare norrgruppen. Starten blir på söndag då tuffast möjliga motstånd väntar – det i form av mästaren Storvreta. Seger i kväll och Växjö har inlett med fem vinster och en förlust. Det är en bra poängskörd som ger trygghet inför fortsättningen. En smäll mot Höllviken kan ge självförtroendet en rejäl törn och kanske leda in laget på en bana med ett par förluster i rad. Det gäller alltså att ta matchen i kväll på största allvar.

Annons
Annons
Annons
Annons