Annons

Stenson: Inte spelarna som bestämmer

Kan omvärlden kräva att idrottsstjärnor står upp för mänskliga rättigheter?
Inom golfvärlden har frågan åter igen blivit aktuell när den av Saudiarabien sponsrade LIV-touren lockat över världsstjärnor.
Golf • Publicerad 8 juni 2022
Annika Sörenstam och Henrik Stenson vid onsdagens presskonferens inför Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.Foto: Andreas Hillergren / TT

Den omstridda LIV-touren, som är finansierad av auktoritära Saudiarabien, splittrar golfvärlden.

Världsstjärnor som Dustin Johnson och Sergio Garcia har valt att hoppa av amerikanska PGA-touren för att spela premiärtävlingen i London den här veckan och i sista stund blev det även klart att sexfaldige majorvinnaren Phil Mickelson ställer upp.

"Vårt jobb att spela"

Annons

Inför Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb fick de svenska stjärnorna Annika Sörenstam och Henrik Stenson frågan om hur de ser på framtiden för golfen nu när den nya touren, som ska bestå av åtta tävlingar, konkurrerar med herrarnas Europatour och PGA-touren.

– Det är mycket som händer, absolut. Det är väl svårt för oss att veta eller spekulera, säger Henrik Stensson på en presskonferens och fortsätter:

– Vi kan bara fokusera på det som vi gör här och det är att göra den här tävlingen bättre. Det är andra upplagan, så det är fortfarande tidigt, men vi ser på att utveckla det här under ett antal år framöver och göra den bättre. Man kan bara lägga fokus på det som vi har framöver oss och det är denna tävlingen.

Annika Sörenstam säger att det är en "intressant tid".

– Vi kan bara fokusera på den här tävlingen. Det är intressant vad som händer, självklart. Däremot tycker jag att den här tävlingen är bra för golfen och det måste vi fokusera på.

Om de båda traditionella tourerna mest fokuserat på att kritisera LIV-touren som konkurrent och hota om uteslutning har spelarna som valt att ta steget över fått frågor om bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

TT: Är det rimligt av omvärlden att kräva det av er stjärnor – att ni tänker till och står upp för mänskliga rättigheter?

– Vi är ju professionella golfspelare och det är vårt jobb att spela. Det som motiverade oss en gång i tiden, när vi var tio år, var kanske inte jobbiten. Då var det glädjen i spelet och det har vi haft med oss genom hela karriären. Det tror jag att de allra flesta har med sig, säger Henrik Stenson.

– Alla tourerna runt om spelar ju i olika länder och på spelplatser i världen där man kanske inte nödvändigtvis skulle vilja bo eller håller med om allting. Det är inte spelarna som nödvändigtvis bestämmer var vi spelar, utan vi spelar tävlingar som är arrangerade och har gjort under många, många år, säger han vidare.

"Växa på ett positivt sätt"

Annika Sörenstam slutade spela på heltid 2008. Nu väljer hon att spela ett fåtal tävlingar per år, som majortävlingen US Open förra veckan och kommande Scandinavian Mixed.

Annons

Det gör att hon är i en annan sits än Henrik Stenson och motivet är att få golfen som sport att växa, säger hon.

– Jag spelar tävlingar som jag känner har samma syfte, samma mening med det. Jag spelar i Sverige för att fira svensk golf. Jag spelar för en helt annan anledning än för 15–20 år sedan. Jag satsar på att växa golfen på ett positivt sätt, säger Sörenstam, som exempelvis driver stiftelsen Annika Foundation och är ordförande för Internationella golfförbundet.

Fakta: Saudiarabien

Saudiarabien beskrivs av Utrikespolitiska institutet som "sannolikt världens mest konservativa land" och att "rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden". Enligt människorättsorganisationen Amnesty har landet en "fruktansvärd inställning till mänskliga rättigheter".

Det råder ingen politisk frihet i landet och alla partier är förbjudna. All makt utgår från kungafamiljen. Landet har dödsstraff. I mars i år uppgav Saudiarabien att 81 personer avrättats på en och samma dag.

Underrättelsetjänster i väst har pekat ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som högst ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Den USA-baserade Khashoggi, som med sin journalistik riktade kritik mot det stränga styret i hemlandet, mördades efter att ha besökt det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018.

Saudiarabien är inblandat i kriget i Jemen, som inleddes 2015. Omkring 3,3 miljoner människor har sedan dess tvingats på flykt och hungersnöden är stor. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Saudiarabien leder en koalition, där även Förenade Arabemiraten ingår, som bekämpar Iran-stödda Huthirebeller i det krigsdrabbade landet.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Amnesty International, Nationalencyklopedin

Fakta: Saudiarabien

Scandinavian Mixed avgörs på Halmstad golfklubb 9–12 juni.Tävlingen, där Annika Sörenstam och Henrik Stenson är värdar, ingår i Europatouren för både damer och herrar.

78 kvinnor och 78 män ingår i startfältet och tävlar mot varandra med en prissumma på närmare 20 miljoner svenska kronor (2 miljoner dollar).

Fjolårets premiärupplaga togs hem av nordirländaren Jonathan Caldwell. Då avgjordes tävlingen på Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka. Tävlingen skulle egentligen haft premiär redan 2020 på Bro Hof, men fick skjutas fram på grund av pandemin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons