Annons

Stenson om Sauditouren: Starkt startfält

I veckan är det premiär för den nya saudiskstödda golftouren LIV.
Och det är ett namnkunnigt startfält som ställer upp i London.
Golf • Publicerad 6 juni 2022
Henrik Stenson. Arkivbild.
Henrik Stenson. Arkivbild.Foto: Christer Höglund /TT

46-årige Stenson kommer själv inte vara på plats i London när LIV-touren har premiär.

I stället kommer han vara i Halmstad där han tillsammans med Annika Sörenstam är värd för Scandinavian Mixed.

Annons

– Det som framför allt ska bli kul det här året är att vi kan välkomna publiken tillbaka. Vi hade en bra tävling förra året men ingen publik, det gör en stor skillnad att vi har publik på plats, säger Stenson.

TT: Hur ser du på startfältet?

– Jag har inte exakt hundra koll. Jag vet att det var goda nyheter för ett tag sedan att Alex (Norén) kommer spela och alla svenskarna spelar ju, det är egentligen ingen skillnad mot tidigare även om det pågår en annan tävling i London denna vecka.

– Det är dubbeltävlingar i stort sett varje vecka, är det inte USA-touren så är det Europatouren eller någon annan tour som har tävlingar. Jag skulle inte säga att det påverkar något avsevärt på startfältet i Halmstad.

Fått frågan

TT: Hur ser du på startfältet i London? Tävlingen är väldigt omtalad och kontroversiell.

– Det är ett starkt startfält, relativt starkt startfält i London, det är det inget tvivel om.

I startfältet finns namn som Dustin Johnson med, även Ryder Cup-veteraner som Lee Westwood, Sergio García och Ian Poulter.

TT: Har du själv fått frågan om att vara med i tävlingen?

– Ja.

TT: Vad var ditt svar?

Annons

– Det svaret är mellan mig och de som frågade.

Stenson sägs ha hoppat av den saudiska touren när han fick veta att det kunde kosta honom jobbet som kapten för Europas Ryder Cup-lag.

TT: Stämmer det?

– Jag har ett kaptenskontrakt med Ryder Cup Europa, vad som står i kontraktet är något som vi har mellan oss, det är inget som jag diskuterar med någon annan.

Invald i Hall of Fame

Tourerna i USA och Europa har hotat att kasta ut spelare som ansluter till den nya touren eftersom LIV-tävlingarna krockar med tävlingarna på PGA-touren och Europatouren. Den saudiskstödda touren får också kritik för att det handlar om sportswashing, att idrott används för att tvätta rent ett lands (Saudiarabien) dåliga rykte när det handlar om bland annat mänskliga rättigheter.

TT: Påverkas ditt val av vice-kaptener till Ryder Cup-laget beroende på vilka spelare som väljer att spela Sauditouren?

– Det vet jag inte.

TT: Har du, i egenskap av Ryder Cup-kapten, fått information hur Europatouren tänker göra med besked kring de som väljer att spela på Sauditouren?

– Nej, det har jag inte fått, det får jag referera vidare till Europatouren.

En sak är i alla fall säker, när Stenson beger sig till Halmstad och Scandinavian Mixed i veckan gör han det som en av sju som på nationaldagen valdes in i Sveriges Golf Hall of Fame.

Annons

– Det är alltid kul att bli uppmärksammad, det var någon som frågade om vikten av det, det är klart att det är kul och hedrande att vara med i den.

Utöver Stenson har även Annika Sörenstam, Viktor H Setterberg, Erik Runfelt, Lotta Neumann, Liv Wollin och Sven Tumba blivit invalda.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons