Annons

Stina Nilsson: "Det här jag längtat efter"

Stina Nilsson slog till med ett skrällopp i finländska Kontiolax och knep sin första pallplats i världscupen i skidskytte.
Nilsson puttade ned Hanna Öberg till en fjärdeplats och för Elvira Öberg blev det ingen repris på OS-silvret utan hon slutade sjua.
Skidskytte • Publicerad 5 mars 2022
Stina Nilsson i i "glädjechock" efter pallplatsen i världscupsprinten i Kontiolax.
Stina Nilsson i i "glädjechock" efter pallplatsen i världscupsprinten i Kontiolax.Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Inga av de svenska OS-medaljörerna i skidskytte fick kliva upp på pallen efter sprinten i Kontiolax. Det fick däremot Stina Nilsson, som lämnade spelen i Peking utan att ha kört ett enda lopp.

– Det känns helt otroligt. Det är en blandning av en enorm stolthet och förvåning. Man vet ju aldrig, det var väldigt länge sedan jag tävlade, så jag visste inte, säger Nilsson till TT efter loppet.

"Ville inte höra hur andra åker"

Annons

Tävlingsvilan tror hon kan vara en av faktorerna till dagens superprestation, säger hon.

– Att få sätta kroppen på paus, vara redo att hoppa in, men att få stå vid sidan av och inspireras av de andra.

Stina Nilsson, som vanligt snabb i spåren, fick med sig ett felfritt första skytte och enbart en bom i stående, och lyckades därför möblera om rejält i toppen trots sitt sena startnummer. På slutvarvet tryckte hon på rejält och gick i mål som trea.

– Under de första två varven ville jag inte ha några några tider, jag vill inte höra hur andra åker. Men när jag fick höra att jag hade chans på pallen var det inte direkt en motivationsdödare. Det var verkligen jättekul.

Pallplatsen är Stina Nilssons första i världscupen i skidskytte – och ett rejält personbästa. Den tidigare längdstjärnan, som debuterade i skidskyttevärldscupen våren 2021, har tidigare blivit tionde som bäst.

"Otrolig glädje"

TT: Att du tar din första pallplats under andra säsongen som skidskytt, vad säger du om det?

– Det befäster verkligen vad som är min motivation, resan och utmaningen är verkligen min drivande faktor. Jag känner en otrolig glädje, det är precis det här som jag längtat efter.

Men någon förväntan på topplaceringar hade Nilsson inte.

– Jag har haft en känsla av att kroppen varit i fas, men att jag skulle ha börjat hoppas på pallplatser var inte rimligt. Det är liksom inget som man trodde på förhand.

För Elvira och Hanna Öberg blev straffrundorna för mycket för att vara med och slåss om världscupsegern – eller om pallplatserna. Hanna Öberg låg länge på tredjeplatsen, men snuvades på den när Stina Nilsson gick in 1,4 sekunder före på samma antal bom.

Annons

Elvira Öberg blev sjua, Linn Persson tia, Anna Magnusson 31:a och Johanna Skottheim 35:a. Samtliga svenskor får därmed köra i söndagens jaktstart.

TT: Vad hoppas du på imorgon?

– Jag har inte ens tänkt på att jag ska köra en jaktstart. Jag ska börja tänka på det i kväll. Nu ska jag först njuta av det här. Äta mat, duscha och bara njuta av det som hänt, konstaterar Stina Nilsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons