Annons

"Stina ser ut som en skidskytt nu"

Det har gått knappt åtta månader sedan Stina Nilsson, 27, tog farväl av längdskidåkningen.
I helgens Sverigepremiär får skidskyttepubliken se henne tävla för första gången.
Skidskytte • Publicerad 10 november 2020
Stina Nilsson tränar med skidskyttelandslaget på Idre fjäll.
Stina Nilsson tränar med skidskyttelandslaget på Idre fjäll.Foto: Nisse Schmidt/TT
Stina Nilsson tränar med skidskyttelandslaget på Idre fjäll.
Stina Nilsson tränar med skidskyttelandslaget på Idre fjäll.Foto: Nisse Schmidt/TT

I helgen gör Stina Nilsson en efterlängtad tävlingspremiär som skidskytt, i Sverigepremiären i Idre.

Det är första duellen mellan nybörjaren Nilsson och regerande OS-mästaren Hanna Öberg. Dessutom ställs Nilsson, enligt SVT, direkt mot internationellt motstånd i form av bland andra Paulina Fialkova, Slovakien, och Marketa Davidova, Tjeckien, som slutade på 13:e respektive 14:e plats i den totala världscupen förra säsongen.

Annons

Då har 27-åringen snart varit aktiv inom sporten i åtta månader.

Så vilka förväntningarna kan man ha på henne? Både hon själv och landslagsledningen försöker tona ner det hela.

– I och med att jag är i sammanhang där alla andra skjuter bättre än jag tycker jag inte att jag är så bra i och med att alla andra är bättre. Men jag är ödmjuk och inser ju att jag har gått framåt. Jag ska inte vara på samma nivå som dem som hållit på i 15 år. Jag får intala mig själv att ha tålamod, säger hon till TT.

Hennes skyttetränare, Jean-Marc Chabloz, stämmer in.

– Hon kan prestera nästan på topp, men det saknas lite i skjuthastighet. Hon kan inte skjuta som Hanna (Öberg), det är ett faktum. Stina skulle kunna skjuta fullt på en tävling och på nästa tävling ha sex bommar. Det är helt okej och det måste hon få göra. Jag förväntar mig att hon ska göra det vi pratat ihop oss om, säger han.

Mental påfrestning

TT: Pratar ni mycket om det mentala, att det kan gå upp och ner?

– Varje dag. Hon är ju en otrolig tävlingsmänniska. Det är också därför hon lärt sig skidskyttesporten fortare än någon annan. Det är okej att skjuta fullt ena dagen och vara på pallen för att nästa dag vara 75:a.

TT: Hur långt efter är hon de andra i nuläget?

– Det är klart att i tid på vallen är hon lite efter, men inte så där att det sticker ut. Om man inte vet tänker man inte att det går långsamt. Jag sade det till min kollega häromdagen – titta på Stina, hon ser ut som en skidskytt nu, det är ganska häftigt.

Chabloz vill inte ge några exakta tider på hur lång tid skjutserierna tar i genomsnitt, men han ser hellre att hon vårdar skotten och lägger några sekunder extra på vallen.

Annons

– Hon kan skjuta under 30 sekunder och då försöker jag tagga ner henne lite att hålla nere tempot. Vi försöker knapra tiondelar för varje pass. Hon är kanske lite långsammare i ligg än i stå då det är lite större rörelser när man ska ner. Det går fortare i stå, där har jag sett serier under 30.

Bröt armbågen

I augusti ådrog Nilsson sig en en fraktur i vänster armbåge och kunde därefter inte träna fullt på sex veckor. Framför allt var det skytteträningen som påverkades då hon inte kunde skjuta liggande. Fördelen var just att hon fick öva mycket på det stående, något som verkar ha gett resultat.

– Det var inte att föredra att bryta armbågen. Men jag var ganska snabb i gång med ståskyttet så det förde också något positivt med sig, säger Stina Nilsson.

Fakta: Stina Nilssons skidskyttekarriär

Efter nio säsonger i världscupen på skidor, med bland annat ett OS-guld, två VM-guld och 23 individuella världscupsegrar, meddelade Stina Nilsson i mars överraskande att hon byter sport till skidskytte.

Hon fick direkt en utvecklingsplats i A-landslaget.

I augusti föll hon under rullskidträning och fick en fraktur i vänstra armbågen, vilket gjorde att hon inte fick använda stavar under sex veckor och skyttet fick anpassas under en tid. På grund av skadan missade hon SM i rullskidskytte.

Hon är inte aktuell för världscuppremiären i Finland i slutet av november utan kommer inledningsvis att tävla på lägre nivå.

Det finns många exempel på skidåkare som blivit framgångsrika skidskyttar – som Magdalena Forsberg, Björn Ferry och Anna Carin Zidek.

Fakta: Stina Nilssons skidskyttekarriär

Lördag 14 november: 10:00-13:00 Sprint.

Söndag 15 november: 10:00-13:00 Kortdistans.

SVT sänder tävlingarna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons