Annons

Stjärnan om OS: "Vad händer om 100 smittas?"

Den japanske tennisstjärnan Kei Nishikori är orolig över smittsäkerheten i OS i Tokyo.
Olympiskt • Publicerad 11 maj 2021
Japanska tennisstjärnan Kei Nishikori under Roms turnering.
Japanska tennisstjärnan Kei Nishikori under Roms turnering.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Häromdagen var det Japans toppspelare på damsidan, Naomi Osaka, som uttryckte tvivel över sommarens OS i Tokyo. Nu spär Nishikori på oron över smittsäkerheten.

– Det är ju inte 100 personer som här i Rom utan 10 000 i OS-byn. Det blir inte lätt, för även om det går att göra en bra bubbla så finns det risker. Vad händer om det blir 100 smittfall i OS-byn? Eller tusentals? säger han inför veckans turnering i Rom, enligt Reuters.

Annons

Dick Pound, medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK) säger till tv-bolaget CBC att allt är på plats när det gäller coronatestning i OS-bubblan.

– Det är just nu tillfredsställande. Riskerna är okej, de aktiva kan känna sig säkra att åka dit, säger Pound.

Faktabaserad opinion?

I Japan har det utfärdats nödläge i bland annat Tokyo på grund av ökad smittspridning, och med tanke på att vaccinationerna ännu inte kommit igång på allvar är en majoritet (59 procent) av japanerna emot att OS genomförs i sommar.

– Det finns en opinion, och den är stark, men det är inte säkert att den är faktabaserad. Så jag sätter min tillit till myndigheterna som följer det här och planerar för det som är nödvändigt att göra för säkerheten inför tillströmningen av OS-aktiva och ledare, i stället för en generell oro för smittspridning, säger Pound.

Experten orolig

Men även medicinska experter känner oro inför OS.

– Vi har fortfarande inte fått någon bra definition på säkerheten i OS från Japans regering eller IOK, säger Kentaro Iwata, professor med specialisering på infektionssjukdomar vid Kobes universitet, till Reuters.

– Jag vet inte hur man ska skydda från att utländska besökare och aktiva för med sig nya coronavarianter från hela världen. Det är en extremt svår uppgift att göra det och kunna sätta igång OS i juli, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons