Annons

Stjärnan: Rysk återkomst gagnar alla

Avstängningen av ryska utövare påverkar idrotten negativt.
Det anser i alla fall skidstjärnan Aleksandr Bolsjunov, som vill tillbaka in i gemenskapen.
Skidor • Publicerad 16 augusti 2022
Aleksandr Bolsjunov. Arkivbild.
Aleksandr Bolsjunov. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Det är i en intervju med ryska nyhetsbyrån Tass som Bolsjunov, som tog inte mindre än tre OS-guld i Peking i år, säger att ryska idrottare längtar efter att få tävla internationellt igen efter att ha stängts ute till följd av Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari. Det rapporterar sajten Inside the games.

– Nu, mer än någonsin tidigare, behöver vi vara en del av organiserade idrottstävlingar i Ryssland och utomlands med deltagare från andra länder, säger Bolsjunov och fortsätter:

Annons

– Vi längtar efter att få tävla mot de bästa och om det väl sker så kommer all idrott bara att gynnas av det.

Tillsammans med flera andra ryska OS-medaljörer deltog 25-åringen i en jättemanifestation på Luzjnikistadion i Moskva i mars där presidenten Vladimir Putin hyllade invasionen av Ukraina.

Bolsjunovs uttalande kommer efter att Internationella olympiska kommitténs, IOK, ordförande Thomas Bach nyligen sagt att han fortsatt står bakom avstängningen av rysk och belarusisk idrott.

Skidskyttet ska rösta

Internationella skidskytteförbundet, IBU, är av samma åsikt. IBU:s styrelse meddelar i ett pressmeddelande att man föreslår att avstängningen av det ryska och belarusiska skidskytteförbundens medlemskap ligger kvar fram till dess att "särskilda villkor har uppfyllts".

Därutöver väntar man på klartecken från IBU:s kongress att fortsatt stänga ute ryska och belarusiska idrottare från internationella tävlingar tillsvidare. Beslut i båda ärendena kommer att fattas på IBU-kongressen som hålls i Salzburg 15–18 september.

Sedan tidigare har de flesta idrottsförbund stoppat ryska och belarusiska idrottare eller lag från att tävla internationellt. Däremot tillåter bland annat judo och tennis idrottare från de nämnda länderna att tävla, men under neutral flagg.

IOK har dock inte stängt av vare sig den ryska eller belarusiska olympiska kommittén. Inte heller har några åtgärder vidtagits mot ryska IOK-medlemmar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons