Annons

Stjärntränare gav användbara tips

Han har varit OS-ryttare, förbundskapten och tränare till Malin Baryard-Johnsson. I går fick ryttare i Växjö användbara tips från Pether Markne.
– Jag tror på att hålla det enkelt. Hur svårt kan det bli då?
Sport • Publicerad 18 februari 2014
Tips. Pether Markne vill få ryttarna att förstå hästens grundarbete.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Träning. Ida Nilsson från Vetlandaorten, boendes utanför Växjö, var en av de lokala ryttarna som fick tips från hästryggen. Övriga fick lyssna från läktarplats.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Pether Markne har varit OS-ryttare, förbundskapten och tränare till Malin Baryard-Johnsson. I går gav han tips till Växjöryttare på Teleborg.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Samarbete. Johanna Andréen hoppas på fler samarbeten mellan ridklubbarna i Växjö.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Ridklubbarna i Växjö kommun vill komma närmare varandra. Förra sommarens succétävling Karl-Oskar Cup var första exemplet på ett växande samarbete. I går höll man tillsammans en clinic med tränaren Pether Markne i ridhuset på Teleborg i Växjö. Sedan två år tillbaka tränar den förre förbundskaptenen den före detta ponnystjärnan Kajsa Andréen från Lammhults RK.

– De klickade direkt. Vi fick kontakt när Kajsa tävlade utomlands första gången, säger Johanna Andréen.

Annons

Nu har Kajsa flyttat fokus till storhäst och hon och flera andra av toppnamnen från länet fick tips nere på banan i ridhuset. På läktaren satt också gott om intresserade åhörare. Pether Markne vill hjälpa ryttarna att förstå hästens grundarbete och vad som är viktigt respektive mindre viktigt.

– Det generella är att man ofta i en ambition att förkovra sig och bli bättre kanske gör det lite väl krångligt för sig. Det är inte alltid en krånglig övning bär mer frukt. Ibland kanske man känner att gör jag det lite svårare är jag lite duktigare. Det är väl den myten jag ska försöka få borta.

Under träningens första timme fick fyra lokala ekipage, Ida Nilsson, Vetlandaorten, Agneta Bertilsson från Växjöorten samt Annie Svensson och Julia Björstrand från Lammhult, rida runt i ridhuset samtidigt som Pether Markne gav dem kommentarer. En hel del tuffa sanningar, men även berömmande ord.

– Det finns alltid plus och minus hos en ryttare och en häst. Att finna fem fel kan de flesta tränare göra, men vilka måste du åtgärda och ha en plan för och vilka kan du kanske lägga vid sidan?

I ridsport, som bygger på samarbetet och relationen mellan ryttare och häst, är det inte bara kunnandet som styr.

– Det är en ganska tuff sport. Det är levande väsen och man kan inte alltid förklara varför man inte fick det väntande resultatet, säger Pether Markne.

I samband med gårdagens kurs fick intresserade besökare i ridhuset fylla i blanketter och lämna önskemål kring framtiden för ridsporten i Växjötrakten. Klubbarna drömmer om en ny anläggning och hoppas att ett utökat samarbete ska hjälpa dem att förverkliga drömmarna. Politikerna i Växjö kommun har tidigare lämnat positiva besked om att det är dags att satsa på ridsporten.

– Man hoppas ju det. I Skåne har de sitt och i Göteborg är de så täta. Där finns hur mycket ekipage som helst som kan hjälpa och tipsa varandra, säger Johanna Andréen.

Hur står sig toppen av ridsporten i länet i dag?

– Man måste ha en topp för att ha en bredd. Vi behöver vara lite fler där. Målsättningen är att ha ett litet lag. Ett elitlag med juniorer och någon young rider.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons