Storartad Timo i vägen för Tingsryd

41–15 i skott, 2–2 i mål.
Siffrorna är hämtade från onsdagskvällens derby mellan Tingsryds AIF-Karlskrona HK och vittnar om ett stort målvaktsspel av Timo Leinonen.
Men också om ett Taif som måste bli mer effektivt i avsluten.
Sport • Publicerad 26 augusti 2010
Bara fem sekunder återstod när Tingsryds Teemu Elomo kvitterade till 2-2. Karlskronas suveräne målvakt Timo Leinonen kunde inte rädda allt.Foto: Lena Gunnarsson

– Jag vill att fler kliver fram och sätter chanserna, det här var ingen 2–2-match precis, sa Taiftränaren Mikael Tisell.

Tisse var däremot nöjd med defensiven:

– Jag är glad över att det sett stabilt ut bakåt i de två senaste matcherna, mot Oskarshamn och Karlskrona. I början av försäsongen var det mer svängdörrar.

Karlskronas tränare Tomas Kempe hade också anledning att känna sig tillfreds med försvarsspelet.

– Stundtals såg det riktigt hyfsat ut, vi tar små steg framåt hela tiden, sa Tomas vars KHK bara släppte till mål i tre mot fem och fyra mot sex.

– Vi hade ett bra försvarsspel och Timo hade fri sikt på många av skotten.

Tingsryd gjorde 1–0 efter 13.11 i första perioden. Tom Koivisto, assisterad av Jari Kauppila och Teemu Elomo, pangade in målet när John Dahlgren och Joakim Ohlsson satt utvisade.

Taif borde gjort fler mål i första perioden. Istället tog Karlskrona vara på ett misstag från Mikael Svensk som tappade pucken i anfallszonen. KHK kontrade och John Dahlgren gjorde 1–1.

I början av andra perioden tappade Karlskrona positionerna i defensiven och såväl Markus Molin som Fredrik Hansson hade frilägen för Taif. Timo Leiononen räddade starkt båda gångerna.

– Timo gjorde ett par avgörande räddningar i andra perioden.

Tomas Kempe tog timeout efter 4.27 och det blev skärpning i KHK:s bakre led.

Karlskronas Emil Larsson och Ed McGrane hann med att missa i fem mot tre och fem mot fyra innan Kristoffer Söder gjorde 1–2 i powerplay efter 15.12. Collin Circelli och Simon Skoog assisterade.

– Efter Karlskronas andra mål uppträdde vi virrigt, men i tredje perioden kom vi tillbaka igen, noterade Mikael Tisell.

Tingsryd radade upp finfina kvitteringstillfällen i tredje perioden och Timo Leinonen briljerade i KHK-kassen.

Men han kunde inte ta allt. Med blott fem (!) sekunder kvar tryckte Teemu Elomo in 2–2-pucken i spel sex mot fyra. Då satt KHK-kaptenen Jimmie Svensson i utvisningsbåset och Taifmålvakten Victor Tisell i spelarbåset.

Tingsryds stjärnspäckade förstafemma med Jan Öberg och Tom Koivisto bakom Jari Kauppila, Teemu Elomo och Matt Davidson räddade oavgjort, men har ändå mycket mer att ge. Det har också många andra offensiva Taifspelare. Bakåt var det mer jämnstarkt.

Målvakten Timo Leinonen var förstås Karlskronas suverän. Bästa femman bildade Emil Lundqvist och Jonas Karlsson bakom Henrik Sirbäck, Thomas Fahlqvist och Emil Larsson.

1 370 åskådare, varav av många tillresta KHK-anhängare, hade löst entré i Dackehallen.

Skott: 41–15 (12–7, 15–6, 14–2. Utv, Tingsryd: 6:2 min. Karlskrona: 8x2 min.